Få et overblik over de grønne energikilder
Vi skal stå sammen for at redde kloden og for at gøre dette er den grønne omstilling altafgørende. De fossile energikilder skal erstattes af miljørigtige alternativer.
Selvom dette nok ikke er gået manges næser forbi, kan det være svært at finde ud af, hvilke grønne energikilder, der bedst kan betale sig at investere i både til privat og offentligt brug. Vi giver dig derfor en kort oversigt over de mest gængse energiformer her og viser, hvordan fremtiden for dem ser ud.
Solens stråler kan mere end bare at varme
En af de energiformer, som vi kommer til at se endnu mere til i fremtiden, er solenergi. Især i lande med mange timers sol hver dag kan denne type energi være vigtig. Dog kan vi også herhjemme i Danmark få meget ud af solenergi. I modsætning til hvad mange tror, modtager vi nemlig også energi fra solen, selvom vejret er overskyet.
Solceller er nemme at installere hjemme ved dig selv, og det er både en klimavenlig, praktisk og økonomisk løsning. Det er derfor en løsning, som mange vælger at implementere, når de blandt andet bygger nyt hus. Det er dog ikke kun i privaten, at solceller bliver anvendt. Internetgiganten Google annoncerede således i slutningen af 2019, at de vil bygge fem solcelleparker i Danmark.
Når det blæser en halv pelikan
Danmark er verdensmestre i vindenergi. Vores havvindmølleparker er noget, der bliver skævet til i udlandet. En af grundene til dette er blandt andet, at danskerne i 2019 fik dækket hele 46,9 procent af deres energiforbrug af vindenergi, hvilket er den største andel i verden. Det er dermed den klart største grønne energiform i Danmark.
Derfor giver det da også mening, at folketinget bliver ved med at investere i vindenergi. I 2018 indgik alle folketingets partier en energiaftale, der sikrede, at der i 2030 skal stå 3 nye havvindmølleparker. Når de er færdige, skal de ifølge den daværende regering give strøm nok til at dække mere end det samlede danske strømforbrug fra husstande. I modsætning til solenergi bliver vindenergi oftest udvundet til offentligt forbrug.
Vandets kraft skal kunne opbevare den grønne energi
Et af de helt store problemer med grøn energi er, at den er svær at opbevare. Det er nødvendigt for den grønne omstilling, da vi ellers er afhængige af, at vejret er med os for, at vi kan få strøm ud af stikkontakterne. Hvis vi ikke kan opbevare strømmen går for eksempel meget af den vindenergi, vi producerer, tabt, hvis mængden af energi overskrider vores forbrug.
En af de mest lovende løsninger til at opbevare energi, som der sandsynligvis bliver investeret stort i i fremtiden, er vandkraft. Det fungerer ved, at den overskydende energi fra andre grønne energikilder bliver brugt til at føre vand op i højden til særlige beholdere. Når strømforbruget overskrider den mængde grøn energi, der bliver produceret, bliver vandet sluppet løs, så det kan løbe nedad gennem turbiner og på den måde frigøre energi.