Fakta om udbudet
Bestilling af materiale
Udbyder
Miljøstyrelsen
Udbud af kontrakt vedrørende overvågning af ulv i Danmark
Miljøstyrelsen
Udbudsbekendtgørelse
Tjenesteydelser
Del I: Ordregivende myndighed
CVR-nummer: 25798376
Postadresse: Tolderlundsvej 5
By: Odense C
NUTS-kode: DK Danmark
Postnummer: 5000
Land: Danmark
Kontaktperson: Peter Lyhne Højberg
E-mail: petlh@mst.dk
Internetadresse(r):
Overordnet internetadresse: https://permalink.mercell.com/213283468.aspx
Internetadresse for køberprofilen: http://www.mst.dk/
Del II: Genstand
Udbud af kontrakt vedrørende overvågning af ulv i Danmark
Formålet med kontrakten er at videreføre en systematisk monitering af ulv i Danmark. Overvågningen skal give Miljøstyrelsen viden om udbredelse og etablering af ulv i Danmark og sammenhængen mellem den danske bestand af ulv og den øvrige centraleuropæiske bestand, særligt bestanden i Tyskland.
I 2012 genindvandrede ulven til Danmark efter næsten 200 års fravær. I de første år herefter blev der konstateret en række strejfende ulve, men da et ulvepar i slutningen af 2016 etablerede sig i Vestjylland, iværksatte Miljøstyrelsen en national overvågning af ulvene i Danmark. Ulvene i Danmark har således været overvåget fra 1. november 2017 - 31. december 2023. Miljøstyrelsen ønsker med nærværende udbud, at fortsætte den nationale overvågning af ulv i Danmark.
Formålet med kontrakten er at videreføre en systematisk monitering af ulv i Danmark. Overvågningen skal give Miljøstyrelsen viden om udbredelse og etablering af ulv i Danmark og sammenhængen mellem den danske bestand af ulv og den øvrige centraleuropæiske bestand, særligt bestanden i Tyskland.
Kontrakten er opdelt i overvågningsopgaver, hvor beløbet for opgaven er fastsat på forhånd, samt DNA-analyser ifm. formodet ulveangreb på husdyr, hvor der afregnes efter forbrug, jf. kravspecifikationens afsnit 2.3. Derudover indeholder kontrakten en option på tilkøb af ad hoc-opgaver med relation til ulv.
Kontrakten kan forlænges med 2 x 2 år.
Kontrakten indeholder en option på tilkøb af ad hoc-opgaver med relation til ulv.
Der ydes intet vederlag, honorar eller lignende for deltagelse i udbuddet. Heller ikke, hvis ordregiver måtte beslutte at aflyse udbuddet uden tildeling af kontrakt. Den udbudte kontrakt er ikke opdelt i delkontrakter, jf. udbudslovens § 49, stk. 2, da de administrative omkostninger minimeres ved at indgå én samlet kontrakt.
Del III: Juridiske, økonomiske, finansielle og tekniske oplysninger
Tilbudsgiver skal bekræfte at besidde en gyldig erhvervsansvarsforsikring ved kontraktens start.
Den tilbudsgiver, som ordregiver har til hensigt at tildele kontrakten, skal kunne fremlægge dokumentation for, at tilbudsgiver har eller kan få den for kontrakten relevante erhvervsansvarsforsikring. Dokumentationen skal være i form af enten kopi af forsikringspolice eller forsikringsbevis indeholdende dækningsområde samt dækningssummer udstedt af forsikringsselskabet, eller tilsagn fra anerkendt forsikringsselskab om tegning af erhvervsansvarsforsikring. Tilsagnet skal være gældende fra underskrivelse af kontrakten.
Såfremt tilbudsgiver derimod er en offentlig institution og er selvforsikret, jf. CIR nr. 9783 af 9. december 2005, skal tilbudsgiver søge sin økonomiske og finansielle egnethed godtgjort på anden vis ved at fremsende dertil egnede dokumenter.
Tilbudsgiver skal anføre mindst 2 og maksimalt 5 relevante referencer fra leverancer af lignende tjenesteydelser som den udbudte kontrakt inden for de seneste 3 år (regnet fra tilbudsfristen) med angivelse af beløb, datoer og modtagere.
Mindstekrav 1: Referencen skal angå overvågning af vildt.
For referencer vedr. ovenstående, skal følgende indgå i beskrivelsen i ESPD (eller tilbudsgiver kan vedhæfte oplysningerne som et bilag til tilbuddet):
a. Beskrivelse af opgaven
b. Beløb (den samlede kontraktværdi)
c. Startdato (dato for idriftsættelse)
d. Slutdato (dato for afslutning/ophør)
e. Modtager (og evt. udgivelser på baggrund af projektet (Forfatter(e), titel, tidsskrift, år)).
Ved en sammenslutning (f.eks. et konsortium) skal de deltagende i sammenslutningen tilsammen opfylde Ordregi-vers mindstekrav om mindst 2 relevante referencer af lignende tjenesteydelser inden for de seneste 3 år.
Tilbudsgiver er forpligtet til at overholde ordregiveres arbejdsklausul i forbindelse med opfyldelse af kontrakten.
Del IV: Procedure
Odense
Det er ikke muligt at overvære åbningen af tilbud.
Del VI: Supplerende oplysninger
Ud over de obligatoriske udelukkelsesgrunde i udbudslovens §§ 135 og 136 finder følgende frivillige udelukkelsesgrunde anvendelse i forbindelse med dette udbud: udbudslovens §§ 137, stk. 1, nr. 2 om konkurs mv. Der henvises til udbudslovens bestemmelser for den endelige og fuldstændige ordlyd af de nævnte bestemmelser.
Ordregiver skal i medfør af udbudslovens § 134 a udelukke tilbudsgivere, som er etableret i et land, der er optaget på EU-listen over ikkesamarbejdsvillige skattejurisdiktioner og ikke har tiltrådt GPA-aftalen eller øvrige handelsaftaler, som er forpligtende for Danmark.
Ordregiver skal endvidere udelukke økonomiske aktører, som er omfattet af EUs sanktioner i henhold til EU forordning nr. 833/2014 med senere ændringer, artikel 5k.
Tilbudsgiver skal udfylde og aflevere ESPDet som et foreløbigt bevis for udbudslovens § 148, stk. 1, nr. 1-3 nævnte forhold.
Inden beslutning om tildeling af kontrakten skal dokumentation for de oplysninger, der er afgivet i ESPDet, fremlægges, jf. udbudslovens §§ 151 og 152.
En tilbudsgiver, der er omfattet af en udelukkelsesgrund er udelukket fra at deltage i udbuddet, medmindre tilbudsgiver har fremlagt tilstrækkelig dokumentation for, at denne er pålidelig i overensstemmelse med udbudslovens § 138. Ordregiver kan alene udelukke en tilbudsgiver, hvis ordregiver har meddelt tilbudsgiver, at den pågældende er omfattet af en udelukkelsesgrund, og hvis denne ikke inden for en passende frist har fremlagt tilstrækkelig dokumentation for dennes pålidelighed (self cleaning). I forhold til hvad der tilstrækkelig dokumentation, henvises til udbudslovens § 138, stk. 3.
Som dokumentation for, at tilbudsgiver ikke er omfattet af en af udelukkelsesgrundene i § 135, stk. 1 og 3 samt § 137, stk. 1, nr. 2, skal følgende fremlægges, jf. udbudslovens § 153:
- Et uddrag fra et relevant register eller tilsvarende dokument, der viser at tilbudsgiver ikke er omfattet af § 135, stk. 1, og et certifikat, der beviser, at tilbudsgiveren ikke er omfattet af § 135, stk. 3 og § 137, stk. 1, nr. 2.
- Udsteder det pågældende land ikke disse former for dokumentation eller dækker disse ikke alle tilfældene i § 135, stk. 1 eller 3 og § 137, stk. 1, nr. 2, kan de erstattes af en erklæring under ed eller en erklæring på tro og love, der er afgivet for en kompetent retslig myndighed mv., hvis edsaflæggelse ikke anvendes i det pågældende land.
For danske tilbudsgivere kan beviset bestå i en serviceattest. Hvis tilbudsgiver, en eller flere af deltagerne i sammenslutningen eller andre enheder er fra et andet EU/EØS-land, skal denne som udgangspunkt fremlægge de former for dokumentation, som fremgår af e-Certis.
For de øvrige udelukkelsesgrunde i udbudsloven udgør tilbudsgiverens egen-erklæring i ESPDet endelig dokumentation. Ordregiver er dog berettiget til at kræve yderligere dokumentation og foretage effektiv kontrol af den fremlagte dokumentation, såfremt ordregiveren skønner, at det er nødvendigt for, at udbudsproceduren gennemføres korrekt.
Postadresse: Toldboden 2
By: Viborg
Postnummer: 8800
Land: Danmark
E-mail: klfu@naevneneshus.dk
Telefon: +45 72405600
Fax: +45 33307799
Internetadresse: http://www.naevneneshus.dk
Præcise oplysninger om klagefrist(er): I henhold til LBK nr. 593 af 02.06.2016 om lov om Klagenævnet for Udbud gælder følgende klagefrister i relation til gennemførelse af udbud:
Klage over ikke at være prækvalificeret skal være indgivet til Klagenævnet for Udbud inden 20 kalenderdage
regnet fra dagen efter den dag, hvor ordregiveren har afsendt en underretning til de berørte ansøgere om, hvem
der er blevet prækvalificeret, hvis underretningen har angivet en kort redegørelse for de relevante grunde for
beslutningen, jf. lovens § 7, stk. 1.
Klage over tildeling af kontrakten skal være indgivet til Klagenævnet for Udbud inden 45 dage efter, at
ordregiveren har offentliggjort en bekendtgørelse i Den Europæiske Unions Tidende om, at ordregiveren har
indgået en kontrakt.
Klage i forbindelse med indgåelse af en rammeaftale skal indgives inden 6 måneder regnet fra dagen efter den
dag, hvor ordregiver har underrettet de berørte ansøgere og tilbudsgivere.
Senest samtidig med at en klage indgives til Klagenævnet for Udbud, skal klageren skriftligt underrette
ordregiveren om, at klage indgives til Klagenævnet for Udbud, og om, hvorvidt klagen er indgivet i standstillperioden,
jf. lovens § 6, stk. 4. I tilfælde, hvor klagen ikke er indgivet i standstill-perioden, skal klageren tillige
angive, hvorvidt der begæres opsættende virkning af klagen, jf. lovens § 12, stk. 1.
Samtidig med indgivelse af klage skal der indbetales et klagegebyr på kr. 20.000 til Klagenævnet for Udbud.
Postadresse: Carl Jacobsens Vej 35
By: Valby
Postnummer: 2500
Land: Danmark
E-mail: kfst@kfst.dk
Telefon: +45 41715000
Fax: +45 41715100
Internetadresse: http://www.kfst.dk