23948sdkhjf

Sænk afgiften på overskudsvarme – det skaber nye job

Sænk afgiften på overskudvarme fra 38 til 32,5 % igen. Det vil skabe mindst 500 job på kort sigt og være med til at give virksomhederne konkurrencefordele.
Sådan lyder det fra Dansk Fjernvarme.

Ifølge organisationen smides der i dag spildvarme ud svarende til fjernvarmeforbruget i Aarhus – spildvarme der kan udnyttes effektivt til grøn fjernvarme.

Netop nu forhandler regeringen sit forslag til vækstplan for Danmark. Planen omfatter nogle af tidens vigtigste samfundsudfordringer: Skabelsen af private arbejdspladser, bedre konkurrenceevne og efteruddannelse af de kortest uddannede.

Et af de tiltag, der kan føre til flere arbejdspladser, bedre konkurrenceevne og sikre grøn energiudnyttelse til glæde for såvel erhvervsliv som almindelige fjernvarmeforbrugere, er ifølge Dansk Fjernvarme en sænkning af afgiften på overskudvarme.

Afgift i vejen for udnyttelse af spildvarme
Den afgift er netop skruet op til 38 procent, mens den tidligere var 32,5 procent. Med de nye muligheder for at udnytte store varmepumper i fjernvarmen, udgør netop spildvarmen et kæmpe potentiale for erhvervslivet og fjernvarmen.

- Det er spild af energi, at virksomheder i dag decideret bruger energi på at køle spildvarmen bort, udelukkende til glæde for fuglene. Der er et kæmpe potentiale for at udnytte denne spildenergi. Faktisk er det den forhøjede afgift, der står i vejen for, at det sker, siger Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen.

Det vil være ren grøn energieffektivisering at udnytte spildvarmen, fordi det i givet fald vil blive brugt til fjernvarme og dermed opvarmning af folks boliger.

Spildvarme nok til at dække Aarhus’ forbrug af fjernvarme
Potentialet for at udnytte overskudsvarme fra industrien i fjernvarmeforsyning udgør 7,3 PJ. Det svarer til det årlige forbrug af fjernvarme i Danmarks næststørste by Aarhus. Desværre betyder afgifterne, at kun en mindre del vil være økonomisk rentabelt at udnytte her og nu.

Overskudsvarme vil kunne fortrænge brug af fossile brændsler som kul og naturgas. 6-7 PJ svarer til en værdi af 300-400 mio. kr. omregnet til naturgaspriser.

- Udnyttelse af overskudsvarme i virksomheder kræver anlægsinvesteringer, som imidlertid kun er økonomisk attraktive for virksomheder, hvis tilbagebetalingstiden er kort. Det er den ikke i dag, siger Kim Mortensen.

En gevinst for industrien
For industrien vil der være gevinst ved at reducere omkostningerne til bortskaffelse af overskudsvarme fra processer. Desuden kan forbrug af dyre brændsler til fjernvarmeproduktion nedsættes. Det reducerer varmeprisen for fjernvarmeforbrugerne, oplyser Dansk Fjernvarme.

Får virksomhederne motiverne til at udnytte overskudsvarme til fjernvarme, vil det lede til investeringer for 440-560 mio. kr., hvilket giver en gevinst på 500-650 arbejdspladser på kort sigt. Statskassens provenu vil være 150-200 mio. kr.. Det viser analyser, Dansk Fjernvarme har fået lavet.

- Der er gevinst for virksomhederne, for miljøet, for fjernvarmeforbrugerne, for beskæftigelsen og for statskassen. Der er egentlig ingen grund til at lade vær’, siger Kim Mortensen.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095