23948sdkhjf

Varmepumper: Lavere afgifter på el giver nye muligheder

En netop vedtaget afgiftsnedsættelse åbner nu for nye muligheder for billigere og mere miljøvenlig fjernvarme. Ny messe sætter fokus på mulighederne.
FleksEnergi, Aalborg Universitet og Dansk Fjernvarme sætter fokus på de nye muligheder på en messe den 17. april 2013.

Store, eldrevne varmepumper, der trækker energi ud af bl.a. luft, vand og jord, som efterfølgende omsættes til fjernvarme, giver både en mere effektiv brændselsudnyttelse og mulighed for at bruge eksempelvis vindmøllestrøm til at opvarme fjernvarmevand.

På grund af høje elafgifter har det ikke hidtil været rentabelt for virksomheder og fjernvarmeselskaber at benytte denne løsning, men det ser nu ud til at ændre sig. En afgiftslettelse, der særligt tilgodeser varmepumper, er netop blevet vedtaget, og det skaber et stort potentiale for udnyttelsen af spildvarme fra virksomheder og fjernvarmeværkerne.

- Den nye afgift kommer på det helt rigtige tidspunkt. Dels fordi mange fjernvarmeselskaber kæmper med høje naturgaspriser og høje varmeregninger, og dels fordi danske varmepumpeleverandører er klar med en banebrydende teknologi, der passer til fjernvarmen, siger lektor Morten Boje Blarke fra Institut for Energiteknik på Aalborg Universitet. Og han fortsætter:

- De fleste danske fjernvarmeværker vil i dag have fordel af at investere i en varmepumpe. Ved at få varmepumperne ind i vores fjernvarmesystemer vil vi være i stand til at producere varme markant billigere end både gaskedler og gasmotorer.

Den nye energiafgift på el til opvarmning bliver reduceret med 29,3 øre fra 52,6 øre pr. kWh til 23,3 øre pr. kWh for virksomheder. Det betyder bl.a., at en varmepumpe bliver billigere end et naturgasfyret kraftvarmeværk og kedler, og det giver nogle helt nye muligheder for landets mange kraftvarmeværker.

Danmarks første messe om emnet
Den nedsatte afgift på varmepumper har skabt øget interesse for teknologien, og derfor afholdes nu Danmarks første messe om eldrevne varmepumper til brug i fjernvarmesystemer. Bag initiativet står Dansk Fjernvarme, Aalborg Universitet og den nordjyske fjernvarmeklynge FleksEnergi.

Formålet med messen er at formidle en unik indsigt i de aktuelle teknologiske og økonomiske muligheder omkring teknologien:

- Afgiftsnedsættelsen og ny viden om varmepumper giver os nogle unikke muligheder i Danmark. Derfor glæder vi os meget til at adressere emnet og sætte fokus på teknologiens potentiale. Store varmepumper i fjernvarmesystemet kan blive en stor økonomisk fordel for de enkelte værker og dermed i sidste ende også forbrugerne, pointerer projektleder Kjeld Kærgaard Jensen fra FleksEnergi.

Alle danske producenter og leverandører af store eldrevne varmepumper vil være til stede på messen, og det vil derfor være muligt at få et overblik over alle aktuelle teknologier, der er tilgængelige på markedet.

Derudover kan man høre om eksisterende og kommende projekter samt komme i direkte dialog med rådgivere inden for området.

Messen finder sted allerede på onsdag den 17. april i Aalborg Kongres & Kultur Center.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078