23948sdkhjf

EU-Parlamentet nedstemmer Hedegaards redningsplan

Et snævert flertal har tirsdag forkastet Connie Hedegaards meget debatterede forslag om backloading.
Med stemmerne 334 imod og 315 for afviste Europa-Parlamentet tirsdag, at give Europa Kommissionen mandat til midlertidigt at udsætte salget af 900 millioner CO2-kvoter over de næste tre år.

Forslaget – der skulle tilbageholde, hvad der svarer til 30 procent af den samlede mængde CO2-kvoter på det europæiske marked – ville have holdt hånden under det europæiske CO2-kvotesystem. Da systemet blev designet, forventede man 30 euro per tons, men her var effekterne af en økonomisk krise ikke indtænkt. De seneste års krise har betydet, at udbuddet af CO2-kvoter er for stort til efterspørgslen.

- Afstemningen gør det til en sort dag for Europa. Sort, fordi resultatet betyder flere investeringer i kulkraft på bekostning af kraftvarme, energieffektivitet og vedvarende energi. Det er dårligt nyt for de grønne, danske styrkepositioner. Det er også sort, fordi det samtidig er et nej til fælles europæiske regler. Mens kulindustrien jubler, så er det desværre en trist dag for dansk erhvervsliv og eksport, siger Ulrich Bang, EU-chef i Dansk Energi.

27 forskellige energipolitikker
Konsekvensen af EUs nej til backloading er, at de nationale regeringer i fremtiden skal tage et større ansvar for at sikre den politisk ønskede grønne omstilling. Udsigten er med andre ord et EU med 27 forskellige nationale energipolitikker. Det vil være en stor hindring for skabelsen af det indre marked for energi og dermed blokere for de forbedringer, som Kommissionen ellers har lagt op til, lyder det fra Dansk Energi.

- Hvis kulstøvet ikke skal sænke sig ned over Europa, så er det vigtigt, at Kommissionen nu tager fat om de langsigtede reformer af kvotemarkedet frem mod 2030. Muligheden for en fælles EU-politik er desværre næppe realistisk før 2017, hvor der er et nyt hold kommissærer og et nyt parlament på plads, konstaterer Ulrich Bang fra Dansk Energi.

- I dag drikker vi gravøl, men i morgen ser vi igen fremad. Vi skal have moderniseret det europæiske energisystem, og det er nu, at der skal sættes ind, hvis de næste 20-30 år ikke skal gå med osende brunkulskraftværker og unødig energispild. En stor del af kraftværkerne skal udskiftes og uden et ordentligt CO2-kvotesystem, så kræver det politiske tiltag for at sikre, at kullet ikke vinder, siger Ulrich Bang.

Kommissionen har annonceret forslag til energi- og klimapolitiske mål for 2030 til efteråret efter høringen af deres grønbog om en klima- og energipolitik for 2030. Dette arbejdet har afventet udfaldet af afstemningen om backloading. Dansk Energi vurderer nu, at arbejdet udskydes givet, at parlamentet har sagt nej til at understøtte det fælles CO2-kvotesystem i Europa.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079