23948sdkhjf

100 unge i debat om bioenergi og madbenzin

Virksomhedsbesøg og debatmøde stiller skarpt på bæredygtig produktion af biobrændstoffer.
For at nedbringe CO2-udledningen er der allerede nu blandet 5 procent bioethanol i den benzin, vi tanker på bilen hver dag. Men de færreste tænker over, at langt de fleste biobrændstoffer bliver fremstillet af afgrøder, som normalt ville blive brugt til fødevarer eller dyrefoder.

Det tænker de til gengæld over i Afrika, hvor mennesker sulter, samtidig med at store landbrugsarealer bliver brugt til at dyrke afgrøder til biobrændstof. Det betyder ofte, at fattige familier bliver fordrevet fra deres jord og ikke længere kan brødføde sig selv. Det går ikke i længden, advarer Mellemfolkeligt Samvirke, som med sin cykelkaravane ”Tour de future” rejser landet rundt for at sætte fokus på biobrændstof.

Cykelfeltet, som blandt andet tæller seks unge fra Afrika, kommer til Holstebro fredag 19. april, hvor Mellemfolkeligt Samvirke har inviteret en gruppe lokale unge til debatmøde. Det foregår på et af verdens største industrielle biogasanlæg, Maabjerg BioEnergy, og det er et besøg, som kampagnechef Nils Brøgger Jakobsen fra Mellemfolkeligt Samvirke glæder sig til.

- Vestjyderne har tilsyneladende forstået, at mad skal i maven – ikke i benzintanken. Det er vigtigt, at der foregår en debat om, hvilke alternativer vi har til den nuværende form for biobrændstof, som har vist sig at være meget arealkrævende og medfører negative sociale konsekvenser for verdens fattige – blandt andet i form af højere fødevarepriser og jordtyveri. Så jeg glæder mig meget til at se biogasanlægget og høre om fremtidsplanerne, siger Nils Brøgger Jakobsen.

Jørgen Udby er administrerende direktør for biogasanlægget Maabjerg BioEnergy og bestyrelsesformand i konsortiet bag Maabjerg Energy Concept. Han er glad for at kunne være vært for debatmødet.

- Vi har i et par år arbejdet på planerne for at udbygge biogasanlægget til et stort bioraffinaderi, centreret omkring produktion af 2G bioethanol. Og i forhold til den problematik, som har relevans for verdens fattige, viser vores analyser, at vores anlæg faktisk kan forøge fødevareproduktionen, fordi vi baserer os på overskudshalm, som normalt bare ville blive kasseret, fortæller Jørgen Udby.

Debatmødet vil omfatte en rundvisning på biogasanlægget, som årligt modtager 650.000 tons biomasse. Biogassen bliver omsat til fjernvarme og el til flere tusinde husstande, og Maabjerg BioEnergy er samtidig langt fremme med planer om at levere biogas til blandt andet de lokale bybusser – hvilket igen er med til at styrke landbrugsproduktionen og reducere behovet for biobrændstof fremstillet af fødevarer.

Planerne for en bioethanol-fabrik i Måbjerg, mellem Holstebro og Struer, er dog ikke realiseret endnu. Der mangler endnu en afklaring af de politiske rammevilkår.

- Vi kommer ikke udenom, at 2. generations bioethanol er en ny teknologi, og det er altså lidt dyrere at være de første på markedet, som skal etablere en fuldskala-produktion. Til gengæld kan vi se frem til at skabe 4.000 arbejdspladser i byggeperioden og cirka 2.000 varige arbejdspladser – og nok så vigtigt har Danmark en enestående chance for at komme først med et referenceanlæg allerede i 2016. Kinesere, japanere, amerikanere og folk fra resten af verden vil stå i kø for at komme ind for at se vores anlæg. Tænk engang, hvilke eksportmuligheder, Danmark ville få, siger Jørgen Udby.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.092