23948sdkhjf

Brintmarkedet står på spring: Dialog med markedet skal sikre synergieffekter på tværs af projekter

Af Henrik Jensen, CCO i Evida.

Brint med tilhørende behov for infrastruktur kan blive en hjørnesten, når Danmark og resten af Europa skal omstille energiforbruget til grøn energi.

En kommende brintinfrastruktur skal løse tre vigtige opgaver:

  • Understøtte PtX-produktion og udviklingen af et stærkt hjemmemarked.
  • Balancere elsystemet.
  • Give mulighed for eksport af brint.

Sidstnævnte kom vi et skridt tættere på, da Danmark for nyligt underskrev en samarbejdsaftale, der skal bane vej for en brintrørledning mellem Danmark og Tyskland. Og meget tyder på, at brint kan blive en god eksportvare.

Samtidig peger danske markedsaktører på, at vi ikke må glemme eller gå glip af potentialet, der ligger i at anvende og videreforædle brint i Danmark. Det var blandt budskaberne, da Evida og Energinet i samarbejde med Energistyrelsen gennemførte en landsdækkende markedsdialog tilbage i efteråret 2022.

På omdrejningshøjde med markedet

Evida er i løbende dialog med markedets aktører, vi stiller vores viden samt erfaring med gas og rørført infrastruktur til rådighed, og vi indgår i forskellige projekter. Det gør vi for at være på omdrejningshøjde med markedet.

Det gælder for eksempel vores samarbejde med Eurowind, hvor vi undersøger muligheden for at udvikle brintinfrastruktur mellem et fremtidigt brintlager i Lille Thorup og Eurowinds vindmølleparker. Det gør vi som et led i vores igangværende feasibility studier på en række udvalgte mulige strækninger for fremtidens brintinfrastruktur.

I Skive samarbejder vi med industriparken GreenLab om at etablere en testtrækning med et 500 meter langt brintrør, der skal forbinde et brintproduktionsanlæg med Vestjyllands Andels fabrik, der skal bruge brinten i produktionen.

Længere syd på samarbejder vi med H2 Energy, som får behov for at transportere brint fra Esbjerg og tværs over Jylland til Fredericia, hvor vi – ligeledes gennem vores feasibility studier – er i gang med forundersøgelsen af den 90 kilometer lange brintrørledning.

Planlægning er nøglen

Ovenstående er blot nogle eksempler på vores løbende markedsdialog. Og der er flere årsager til, at vi involverer os og stiller vores viden til rådighed gennem flere projekter.

For det første er det en god indikator for, hvad markedet ønsker og bevæger sig i retning af. For det andet giver det os et overblik over markedets behov for infrastruktur og ikke mindst, hvornår de har behovet, så infrastrukturen er klar til rette tid og sted.

For hvad er behovet for infrastruktur på kort bane kontra længere ude i fremtiden? Er der nogle projekter, der har overlappende tidsplaner? Og hvilke udfordringer kan vi støde på?

Det er nogle af de spørgsmål, som vi forsøger at finde svar på gennem vores involvering og dialog med markedet. For det kan betyde, at vi i fremtiden kan høste vigtig viden, erfaring og synergier ved at sammenligne for eksempel tidsplaner og teknologiske udfordringer på tværs af projekterne, når Danmarks kommende brintinfrastruktur skal planlægges. Derudover vil dialogen hjælpe med at kunne standardisere, så infrastrukturen kan anlægges og drives så effektivt som muligt til lavest mulige omkostninger.

Hos Evida er vores involvering i projekter en vigtig brik i, at vi bedst muligt kan bidrage til at planlægge og udvikle fremtidens brintinfrastruktur. En infrastruktur, der kan blive byggeklods til et grønnere energisystem.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094