23948sdkhjf

Minister overvejer gasfelt trods klimaløfte: Harmonerer super godt

Regeringen står bag en alliance om stop af gas og olie, men overvejer nu tilladelse til nyt muligt gasfelt

Regeringen afviser kritik om klimahykleri i en sag om udbud af gas.

På den ene side har den socialdemokratiske regering medstiftet en international alliance, som går ud på, at det skal være slut med olie og gas.

På den anden side overvejer flertalsregeringen at give tilladelse til, at et norsk selskab kan eftersøge et gasfelt i Nordsøen. Ifølge klimaminister Lars Aagaard (M) er der ingen uoverensstemmelse i det.

- Det harmonerer super godt. Beyond Oil and Gas Alliance advokerer for en gradvis udfasning og ikke et abrupt stop her og nu.

- Kernemedlemmerne, herunder Danmark, har forpligtet sig til at afslutte nye udbudsrunder og fastsætte en endegyldig dato for olie- og gasproduktion, siger Lars Aagaard i Folketingssalen.

Det er global klimaminister Dan Jørgensen (S), som står bag alliancen mod gas og olie med Costa Rica. Den hedder Beyond Oil and Gas Alliance og blev stiftet på FN-klimamødet COP26 i Glasgow. Siden er flere medlemmer trådt til.

Dan Jørgensen har hidtil afvist at stille op til interview.

Det norske olie- og gasselskab står bag den første ansøgning siden Nordsøaftalen fra 2020. Den sætter en slutdato for udvinding af olie og gas i 2050.

Aftalen holdt en dør åben for at udstede nye licenser for at sikre langsigtede vilkår for branchen frem mod slutdatoen.

Ifølge Det Internationale Energiagentur er der ikke plads til flere investeringer i nye olie- og gasprojekter. Det ville gå ud over Paris-aftalens mål om at holde den globale temperaturstigning på 1,5 grader.

Men Lars Aagaard mener, at Danmark kan leve op til aftalen og mener, at sagen om gasudbuddet er et spørgsmål om forsyningssikkerhed.

- Udbuddet ændrer hverken på Danmarks klimamål eller på ambitionerne om at udfase naturgas fra det danske energiforbrug. Det gør kun en forskel i relation til, hvor gaslande i EU får deres gas fra.

- Regeringen og jeg vil - sat lidt på spidsen - foretrække, at gassen kommer fra Nordsøen frem for Putin, og det er det, udbudsrunden handler om, siger han.

Blandt kritikerne er grønne organisationer samt SF, Enhedslisten og Alternativet, som kalder det klimahykleri.

I en pressemeddelelse fra Klimaministeriet blev alliancen, der består af 11 medlemmer annonceret i 2021.

- Kernemedlemmer forpligter sig til at sige stop for nye licens- eller udbudsrunder og til at fastsætte en dato for afslutning af deres olie- og gasproduktion, lød det.

Ifølge Aagaard lever Danmark op til alliancens formål, fordi det ikke er staten, der eftersøger gas. I stedet er det staten, der overvejer et udbud fra en privat aktør.

Potentialet i feltet svarer til cirka 2,5 gange det årlige gasforbrug i Danmark, hvilket betragtes som forholdsvis beskedent.

- Med den verden jeg lever i, er der krig i Europa. Europa er ekstremt afhængig af import af fossile brændsler. I den situation mener jeg, at det er fuldt forsvarligt, at vi gennemfører miniudbuddet som forudsat, siger Lars Aagaard.

Energiordfører Søren Egge Rasmussen (EL) mener, at det er hyklerisk.

- Det er rigtigt, at der er mere end en krise, men der er stadig en klimakrise. Jeg synes ikke, at ministeren svarede ordentligt på, om det her lever op til Paris-aftalen, siger han.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172