Semco og Hyme Energy etablerer saltlager ved vestjysk varmeværk
Hyme Energy, der udvikler storskala-energilagre i flydende salt til opbevaring af overskudsstrøm fra for eksempel vindmølleparker, har indgået kontrakt med Semco Maritime om etableringen af et demonstrationsanlæg ved Din Forsynings varmeværk i Gjesing i udkanten af Esbjerg.
Projektet går under navnet MOSS-projektet.
- Vi er glade for at have indgået EPC-kontrakten med Semco Maritime for MOSS-demonstrationsanlægget i Esbjerg. I det seneste år har vi modnet MOSS-projektet, og sammen med Semco Maritime nærmer vi os nu byggefasen. Det er en stor milepæl for Hyme Energy, siger Ask Emil Løvschall-Jensen, CEO i Hyme Energy, i en pressemeddelelse.
Udover at indgå kontrakt på MOSS-projektet er parterne blevet enige om at undersøge mulighederne for at samarbejde om Hyme Energy’s fremtidige projekter, hvor termisk langtidslagring af energi vil gøre det muligt for energiselskaber og industrien at dekarbonisere varme- og elproduktionen.
"Vi er meget begejstrede for samarbejdet, der giver os mulighed for at støtte pionererne hos Hyme Energy i deres bestræbelser på at bygge en fantastisk bæredygtig løsning til energisektoren. Vi tror på stærke partnerskaber med vækstvirksomheder som Hyme Energy, der har et stort skaleringspotentiale, og som med deres banebrydende teknologi kan gøre en fantastisk forskel i den grønne energiomstilling, siger Anders Benfeldt, Senior Vice President, Semco Maritime.
Han understreger, at kontrakten er en vigtig milepæl for Semco Maritime især i forbindelse med selskabets PtX-strategi, hvor Semco som EPC-integrator for nye grønne teknologier arbejder på at anvende den teknologiske knowhow fra olie- og gaserfaringer i den grønne omstillings tjeneste.
Den banebrydende teknologi bag anlægget er en patenteret korrosionskontrol, der gør det muligt at anvende flydende hydroxidsalte, kendt fra afløbsrens, som energilagringsmedium.
Der er tale om et termisk energilager, hvor overskydende strøm opbevares som varme i 700 grader varmt, smeltet hydroxidsalt. Energien, der kan lagres i op til to uger, kan enten konverteres tilbage til strøm i en dampturbine og sendes retur til elnettet, mens spildvarmen kan anvendes til fjernvarme eller bruges til procesvarme i industrien.
Ingeniørarbejdet på projektet forventes afsluttet i andet kvartal 2023 og den efterfølgende installationsfase i fjerde kvartal 2023.