23948sdkhjf

Sensorer og en smart algoritme kan få op til 30 procent mere sol og vind gennem elnettet

Energinet har historisk haft en øvre grænse for, hvor meget strøm, der må sendes gennem luftledningerne. 

Grænsen er bestemt af vejrforhold på en varm sommerdag og sikrer, at man altid drifter luftledningen forsvarligt, så den ikke bliver overbelastet og tager skade eller hænger for tæt på jorden.

Et nyt projekt, "dynamic line rating", kan på blæsende dage nogle steder i landet presse 30 procent mere grøn strøm gennem elnettet. Smart algoritme og viden om vind og vejr hæver overførselsevnen i luftledninger i 90 procent af årets timer.

- I stedet for en fast sikkerhedsmargin og en meget konservativ grænse for, hvor meget strøm vi kan tillade at sende igennem luftledningerne, så er det nu muligt at flytte grænsen op og ned, alt efter hvordan vejrforholdene er i netop den time. Derved kan vi bedre udnytte det eksisterende elnet - vi kan gå tættere til grænsen, fordi vi i realtid præcist kan regne ud, hvor grænsen er,  siger projektleder Thomas Strømdahl Nygaard i en pressemeddelse. 

Hvis det for eksempel blæser, så køler vinden luftledningerne, og de gode varmeafledningsforhold tillader dermed mere transport af strøm. Dette uden at luftledningen lider overlast eller udgør en større sikkerhedsrisiko. Den viden gør det muligt at få mere grøn strøm ud til forbrugerne. I nogle perioder markant mere.

30 procent mere grøn strøm igennem

Eksempelvis er der rundt omkring i landet opstået områder, hvor der i løbet af få år er skudt mange vindmøller eller solceller op. Anlæggene er så store, at de potentielt kan producere mere, end hvad de eksisterende luftledninger kan transportere væk. "Dynamic line rating" gør det i sådan et område muligt på en blæsevejrsdag at transportere 30 procent mere strøm væk. Strøm som alternativt var gået tabt på grund af utilstrækkelig overførselsevne.

Helt konkret realiseres "dynamic line rating" ved hjælp af en meget detaljeret realtidsvejrudsigt og en nyudviklet algoritme, som regner en præcis prognose for overførselsevne i luftledningerne, forklarer Jacob Michael Jørgensen, senior ingeniør i Forsyningssikkerhed.

- Hvor meget mere, der kan tillades, at der sendes igennem luftledningerne, afhænger af vind og vejr. Det er ikke altid, at det er 30 procent mere – men vi vurderer, at vi kan øge overføringsevnen i ledningerne i 90 procent af årets timer. Helt generelt er det en god måde at vride det maksimale ud af det elnet, vi allerede har, og sikre, at mest mulig grøn strøm kan komme ud i stikkontakterne, siger han.

90 strækninger

Projektet er i fuld gang, og på nuværende tidspunkt er der implementeret dynamic line rating på ca. 20 linjer, og herefter følger ca. 70 andre. De steder, hvor det giver mest værdi, er udvalgt, hvilket typisk er i områder med høj kapacitet af vindmølleanlæg.

Projektet forventes at være fuldt implementeret i begyndelsen af 2024, og indledende beregninger viser, at der er en samfundsøkonomisk gevinst på ca. 400 millioner kroner frem mod 2030. 

Gevinsten er et resultat af, at det er muligt at aftage mere grøn strøm fra områder med høj integration af vedvarende energiproduktion, hvor overføringsevnen i det eksisterende luftledningsnet er utilstrækkelig. 

Uden "dynamic line rating" ville en større andel af strømmen gå tabt, da det vil være nødvendigt at begrænse yderligere produktionskapacitet for at undgå overskridelse af overføringsevne i luftledningsnettet.

Kan hjælpe

Det er ikke meningen - og heller ikke realistisk - at "dynamic line rating" kan erstatte fremtidens behov for at udbygge elnettet. I takt med, at mere og mere strøm kommer fra vindmøller og solceller, skal elnettet udbygges massivt. 

Men "dynamic line rating" kan imødekomme kapacitetsudfordringer i mellemperioden fra nye VE-anlæg etableres, til at nye udbygninger af elnettet er klar.

Næste skridt er at implementere "dynamic line rating" på de sidste ca. 70 luftledningsforbindelser, der er identificeret rundt om i landet, så vi kan gøre brug af alt den nye grønne strøm, der bliver produceret.

Se nøgletal for:
Læs mere om: Dynamic line rating
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.611