23948sdkhjf

Rejsegilde i Biofos: Tættere på mere biogas og renere spildevand

Onsdag d. 31. maj holdt Biofos rejsegilde for det nye THP-anlæg og Projekt Vandlinje – to delprojekter i en større udbygningsplan til over 1 milliard kroner. 

Udbygningsplanen skal sikre, at hovedstadsområdet fortsat kan udvikle sig og vokse frem til 2045. 

Med forbedringerne, som de to projekter bidrager med, kan Biofos øge biogasproduktionen og reducere mængden af tvungen bypass, som har stor indflydelse på udledning af kvælstof til Øresund.

Det skriver Biofos i en pressemeddelelse. 

200 tons årligt

Vandlinjen på Renseanlæg Damhusåen optimeres med nye sekundærtanke, og eksisterende rådnetanke renoveres. Renseanlæg Damhusåen vil gå fra at kunne behandle 10.000 kubikmeter spildevand i timen til 15.000 kubikmeter i timen. Det betyder samtidig, at risikoen for bypass - udledning af spildevand, som kun har været igennem den mekaniske renseproces - minimeres betydeligt.

- Det glæder mig, at vi nået denne milepæl i udbygningen af Renseanlæg Damhusåen. Det er afgørende for, at vi kan følge med befolkningstilvæksten og de øgede vandmængder. Dermed sikrer vi, at der også i fremtiden er et godt vandmiljø til glæde for de mange badegæster i hovedstadsområdet og livet i havet”, siger adm. direktør for Biofos, John Buur Christiansen.

Ikke kun vandhunde, men også fisk i Øresund får glæde af, at mængden af bypass reduceres. Spildevand efterlader kvælstof i vandet, hvilket kan føre til kraftig algeopblomstring og iltsvind og i værste fald fiskedød. Når udbygningen er færdig, vil mængden af udledt kvælstof til Øresund være reduceret med op til 200 tons årligt.

Til hovedstadsområdet

Samtidig vil produktionen af biogas også blive øget gennem brug af termisk hydrolyse. Ved at etablere termisk hydrolyse proces (THP) på Renseanlæg Damhusåen, kan spildevandsslammet i højere grad nyttiggøres til at producere grøn biogas.

- Vi er meget glade for at bidrage til Danmarks grønne omstilling. Med etableringen af THP på Renseanlæg Damhusåen, øger vi vores biogasproduktion, så vi kan forsyne hovedstadsområdets husholdninger og erhvervsliv med stadig grønnere bionatur- og bygas. Det er cirkulær økonomi, når det er bedst, når vi kan levere ressourcerne i spildevandet retur til forbrugerne, siger John Buur Christiansen.

Hele udbygningsplanen forventes gennemført i 2027.

Hvad er THP?

Termisk slamhydrolyse, også kaldt THP (Thermal Hydrolysis Process), er en globalt set gennemprøvet og pålidelig teknologi til videregående slambehandling. 

Nogle af de første THP anlæg blev etableret af CAMBI i Danmark i henholdsvis Næstved og Fredericia i midten af 90’erne. Begge anlæg er stadig i drift. 

THP beskriver en proces, hvor slam før en efterfølgende slamudrådning opvarmes til 160-180 °C ved et tryk på 6-8 bar. 

Ved denne proces nedbrydes bl.a. svært omsætteligt organisk stof, der ellers ikke direkte ville være tilgængelig for biogasproduktion. 

Resultatet er, dels en hygiejniseret af slammet, dels en forøgelse af slamtørstofreduktionen og øget biogasproduktion under den efterfølgende slamudrådning. Dette vil øge den tørstofspecifikke frigivelse af ammonium fra slammet, og øge mængden af ammonium i rejektvandet fra slutafvandingen af det udrådnede slam. 

En THP løsning kan således ikke erstatte slambehandlingen på RL helt på tilsvarende måde, som en løsning med direkte udbringning af slam på landbrugsjord kan. THP er udelukkende et supplement til slamudrådningen.

Kilde: Sweco

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078