23948sdkhjf

Installatører forventer stor vækst i varmepumper

Halvdelen af landets installatører forventer, at salget af varmepumper vil stige i 2013, og hele 60 procent af forventer en stigning over de næste fem år, viser en undersøgelse foretaget af Tekniq.
Varmepumpeteknologien er dermed den vedvarende energiteknologi, som installationsbranchen forventer sig mest af de næste fem år. Det viser en ny undersøgelse, som Tekniq har foretaget blandt sine medlemmer.

- Det ser ud som om, at varmepumpeområdet også i de kommende år vil være i betydelig vækst. Det skyldes blandt andet, at langt flere danskere har fået øjnene op for, at varmepumper er et yderst rentabelt alternativ til især udrangerede olie- og gasfyr, siger administrerende direktør i Tekniq, Niels Jørgen Hansen, i en pressemeddelelse fra organisationen.

Han tilføjer, at blandt andet den lavere afgift på el, som bruges til opvarmning i boligen, også vil bidrage til at stimulere efterspørgslen efter varmepumper.

- Når kunderne oplever, at den el, som trods alt er nødvendigt til driften af varmepumpen, også bliver billigere, så vil det bringe tilbagebetalingstiden på varmepumperne yderligere ned. Og vi ved, at jo lavere tilbagebetalingstid på et anlæg, jo større er sandsynligheden for, at kunderne efterspørger teknologien, siger Niels Jørgen Hansen.

Tiltro til solceller i bund
Men installatørernes optimisme rækker ud over varmepumperne. På solevarme forventer 20 procent af installatørerne vækst, mens 30 procent forventer en stigning over de næste fem år.

Til gengæld er der for indeværende ikke så stor tiltro til solcellemarkedet. Kun lidt over 15 procent forventer en stigning i 2013, mens 40 procent direkte forventer et stort fald. Sidste år eksploderede salget af solceller til private i Danmark – ved årets begyndelse var der under 5.000 solcelleanlæg, mens der ved årets slutning var registreret over 70.000.

- De ændrede regler på solcelleområdet har her og nu bremset den eksplosive tilvækst i antallet af anlæg på enfamiliehuse, og lagt en betydelig dæmper på markedet. Men det betyder ikke, at solcellemarkedet er passé. I stedet er det ved at ændre sig, og vi ser tegn på, at især markedet for større solcelleanlæg vil vokse i den kommende tid – især hvis der kommer klarhed over regler og betingelser for anlæggene, siger Niels Jørgen Hansen.

Han glæder sig blandt andet over, at et nyt lovforslag vil give udlejningsejendomme bedre rammebetingelser, når de sætter anlæg på taget. Men han understreger, at lovforslaget ikke er nok.

- Hvis efterspørgslen efter de større solcelleanlæg skal stige, så skal vi blandt andet have klarhed over, hvilke betingelser der gælder, når private boligejere går sammen og investerer i fælles solcelleanlæg. Vi tror, rigtig mange vil benytte sig af muligheden for at installere et kollektivt anlæg, hvis bare reglerne er smidige og økonomien i projektet ser fornuftig ud. Derudover så vi gerne, at kommunerne får mulighed for at etablere solcelleanlæg, uden at det går ud over deres bloktilskud. I dag tvinger elforsyningsloven kommunerne til at danne et selskab, når de sætter et solcelleanlæg op, og i kraft af indtægterne i det selskab bliver kommunen så straffet på bloktilskuddet. Det øger ikke just kommunernes lyst til at investere i grønne løsninger. Vores råd til politikerne er at få lavet klare, enkle og gennemskuelige regler på området, siger Niels Jørgen Hansen.

Ser mod fremtiden ved årsmøde
På den baggrund er det en optimistisk branche, der mødes på lørdag den 25. maj til årsmøde i Tekniq. Her vil de blandt andet skue frem mod installationsbranchen i år 2022, hvor netop vedvarende energiteknologier som varmepumper, solceller, solvarme og biobrændsel forventes at fylde stadig mere.

- Tallene viser, at der er sket en pæn udvikling de sidste ti år inden for vedvarende energi – og intet tyder på, at den udvikling stopper. Tværtimod. Vi er som installationsbranche klar til at gøre de politiske mål om mere og mere vedvarende energi i Danmark til virkelighed. Derfor bruger vi vores årsdag på at se frem mod 2022, så vi som branche kan levere de rigtige løsninger og den bedste rådgivning også fremadrettet, siger Niels Jørgen Hansen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.158