Strammer anbefalingerne: Der skal loft over bonusserne
- Uhensigtsmæssigt store bonusser skal være fortid i forbrugerejede energiselskaber.
Sådan lyder det fra Green Power Denmark, der sammen med branchens EjerForbrugerforum - strammer den del af anbefalingerne til god selskabsledelse i forbrugerejede forsyningsselskaber, der omhandler løn og vederlag.
De nye branchestandarder for forbrugerejede forsyningsselskaber, som træder i kraft med øjeblikkelig virkning, understreger, at lønpolitik fremover bør gælde hele energikoncernen. Det vil også sige datterselskaber, som koncernen er majoritetsejer af.
Det skriver Green Power Denmark i en pressemeddelelse.
Standarderne lægger samtidig loft på bonusser og fratrædelsesordninger. Og så skal der være større gennemsigtighed i lønpolitikker og vederlag for bestyrelser og direktioner.
- Vi har udvidet branchestandarderne for løn og bonusser for at gøre det endnu mere tydeligt, hvad vi mener, er god selskabsledelse. Det er retningslinjer, som både respekterer deltagerdemokratiet i de enkelte forbrugerstyrede selskaber og sikrer en fælles standard på tværs af branchen, siger Søren Thorsager, formand for EjerForbrugerForum i pressemeddelelsen.
Sikrer gennemsigtighed
Forbrugerejede energiselskaber har i en årrække arbejdet efter et sæt skræddersyede anbefalinger for god selskabsledelse.
Anbefalingerne minder om dem, der gælder for børsselskaber og andre selskabsformer. Men de er tilpasset den ejerform, der er dominerende i de koncerner, der blandt andet driver det fintmaskede elnet, bygger ladeinfrastruktur og har forsynet det meste af Danmark med fibernet.
Desuden driver nogle af de selskaber også engroshandel med energi på den internationale markeder.
- Energikrisen har synliggjort den vigtige samfundsopgave, energiselskaberne løfter. Med den opgave følger et kæmpe ansvar for at sikre gennemsigtighed om vederlag. Det har vi ikke været gode nok til. Med de nye anbefalinger tager vi klart afstand fra bonusser uden loft og sikrer større gennemsigtighed. Vi opfordrer på det kraftigste selskaberne til at følge de her anbefalinger eller lignende kodeks afhængigt af ejerform, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.
Udover vedlagspolitik omfatter de i alt 25 anbefalinger til god selskabsledelse blandt andet også aktivt ejerskab samt bestyrelsens sammensætning og rolle.
En ekspertgruppe har leveret input til revurderingen af anbefalingerne. Den har bestået af Marianne Philip, advokat og partner i Kromann Reumert, Louise Mogensen, direktør i Forenet Kredit og formand for regeringens ekspertarbejdsgruppe om demokratiske virksomheder samt Lars Smith, managing partner i Odgers Berndtson.