Tænk Strøm begrænser Forbrugerrådets uafhængighed
Forbrugerrådet kan ikke længere uvildigt tale forbrugernes sag og gøre opmærksom på deres interesser i forhold til markedet for aftaleformidling af el, det slår erhvervs- og vækstministeren nu fast.
Kritikken gik blandt andet på, at det nye initiativ kompromitterede rådets uafhængighed, og at rådet gik ind og tjente penge på et område, hvor andre aktører kunne gøre det billigere og bedre. I år har Forbrugerrådet så ændret initiativet fra at være et tilbud til alle til udelukkende at være forbeholdt rådets medlemmer. Men det har ikke gjort kritikken fra branchen og politisk side mindre.
Læs også: ’Tænk Strøm’ får el-klubber til at ryste på hovederne
Svar fra ministeren
Nyheden om, at Tænk Strøm ville tage endnu en runde, fik i sidste uge Venstres skatte- og teleordfører, Torsten Schack Pedersen, til at skrive til erhverv- og vækstminister Annette Vilhelmsen, for at få hende til at tage stilling til blandt andet Forbrugerrådets position som en uvildig instans, der varetager forbrugernes interesse.
Ministeren har nu svaret Torsten Schack Pedersen, og meldingen er klar, når det handler om markedet for aftaleformidling af el, så mener ministeren ikke, at Forbrugerrådet kan udtale sig uvildigt. Hun understreger dog samtidig, at forbrugerrådet forsat kan udtale sig uvildigt på andre områder.
- Det er alene i forhold til markedet for aftaleformidling af el, at Forbrugerrådet ikke længere uvildigt kan tale forbrugernes sag og bør gøre opmærksom på deres interesser, når de udtaler sig, eller deltager i fx det af klima- og energiministeren nedsatte elreguleringsudvalg, skriver erhvervs- vækstminister Annette Vilhelmsen i svaret til Torsten Schack Pedersen.
Læs også: Forbrugerrådet igen i modvind
Statsstøtte er ikke et problem
Torsten Schack Pedersen har tidligere overfor Energy Supply givet udtryk for, at han finder det problematisk, at Forbrugerrådet som statsstøttet forening vælger at blive en kommerciel aktør på elmarkedet.
- Når Forbrugerrådet modtager 17,6 mio. kr. fra finansloven, så forventer jeg, at de varetager forbrugernes interesser på alle områder og ikke udelukker elmarkedet, hvor de selv er en aktør, sagde han således til Energy Supply den 22. maj.
Men selvom Annette Vilhelmsen understreger, at Forbrugerrådets initiativ betyder, at de ikke kan udtale sig uvildigt i forhold til markedet for aftaleformidling for strøm. Så ser hun ikke umiddelbart noget problem i, at rådet forsat modtager penge via finansloven, så længe det kan dokumentere, at pengene ikke bruges til kommercielle aktiviteter.
- Jeg er blevet oplyst om, at Forbrugerrådet modtager 150 kr. pr. medlem, der tilmelder sig ordningen. Heraf går ca. 60 kr. til administration, og de resterende penge fratrækkes direkte i det tilmeldte medlems kontingent. Det udelukker ikke, at Forbrugerrådet kan have en kommerciel interesse i form af at hverve så mange medlemmer som muligt. Derfor er det også vigtigt, at Forbrugerrådet lægger økonomien bag ordningen åbent frem samt gør opmærksom på deres eventuelle interesser, hvis de udtaler sig om aftaleformidling i forbindelse med el-markedet, skriver ministeren i svaret til Torsten Schack Pedersen.
Vil følge sagen
Selv om erhvervs- og vækstministeren ikke umiddelbart giver udtryk for at ville gå nærmere ind i sagen, er Torsten Schack Pedersen overvejende positiv i forhold til de svar, han har modtaget fra Annette Vilhelmsen.
- Det væsentligste er, at Annette Vilhelmsen er med på, at nej - Forbrugerrådet kan ikke udtale sig troværdigt omkring elmarkedet, og det vidner jo om, at når Forbrugerrådet kaster sig ind på det her felt, jamen så taber de deres uafhængighed, og det er jeg glad for, at hun bekræfter, siger Venstre-politikeren til Energy Supply. Han vil nu holde nøje øje med, hvad der fremover sker på dette område.
Læs også: Endnu en omgang ’Tænk Strøm’ er på trapperne