Debat: Robuste energisystemer giver sikkerhed i en usikker tid

Politisk og konkurrencemæssigt er forholdet mellem Europa, USA og Kina, når det handler om omstilling fra fossile brændsler til vedvarende energi, mere anspændt end længe.
I Danish Alliance for Renewables (DAFRE) beskæftiger vi os ikke med toldsatser og handelskrige, men den geopolitiske situation betyder, at vi i Danmark skal satse endnu mere på at udvikle nye robuste, tekniske løsninger.
Vi skal gøre os umage, så vi kan fastholde vores førende positioner, og vi skal spille ind i en europæisk og global virkelighed, hvor konkurrencekraft står meget højt på dagsordenen.
Ambitionen er at levere konkurrencedygtig og sikker ’frihedsenergi’ til europæerne – og alle dem, vi i øvrigt sælger vores produkter og løsninger til.
Innovativ supermagt DAFRE’s formål er blandt andet at give troværdig rådgivning og fagligt funderet vejledning til forskning, udvikling og innovation, så energibranchen har mulighed for at bygge på og udvikle de næste brikker i den grønne omstilling.
Danmark som innovativ supermagt
Hvis Danmark skal fastholde sin stærke position som en innovativ supermagt, så skal vi blandt andet:
• Udvide testcentret i Østerild i Nordvestjylland, så vi kan tage de næste skridt i forhold til den næste mølle og dens mange store komponenter.
• Opgradere LORC på Odense Havn (test af naceller og delsystemer til vindenergi), Blæst i Aalborg (test af vinger) og øvrig nødvendig testinfrastruktur
• Opbygge demonstrations- og testfaciliteter, der kan give os viden om og erfaringer med Power-to-X/elektrolyse – altså om teknologi, der for eksempel kan levere brændstoffer til fly og skibsfart – og hybridanlæg i energiparker.
• Samle viden og erfaringer fra batterianlæg ud fra en systemisk tankegang.
• Udvikle metoder til standardisering og skalering af produktion af komponenter og projekter til mængder, vi måske har svært ved at forestille os i dag. Havne, skibe, kabler, møller, elektronik, elektrolyse… alt skal håndtere maksimal volumen i fremtiden. Fra MW til GW på ALT.
Fra megawatt til gigawatt på alt
Adgang til test og analyser tæt på industriens udviklingsafdelinger er alfa og omega, hvis vi i Danmark vil fastholde og udvide den specialiserede arbejdskraft, vi har bygget op over de seneste årtier. Morgendagens energisystem består af et kompliceret samspil mellem teknologier, der har været kendte i mange år, men som er ved at blive skaleret op både i komponent- og anlægsstørrelse og taget i anvendelse i helt nye teknologiske sammenhænge.
Vi bevæger os fra MW til GW på ALT med vedvarende energi som rygraden i elektricitets- og energisystemet. Derfor skal vi løbende gennemanalysere, hvordan fremtidens energisystem ser ud – og hvilke krav, det stiller til vind- og solenergi fx i forhold til at levere systembærende egenskaber til elnettet. Vi skal tænke i sammenhængende forsyningskæder og samspil mellem teknologier.
Øget fokus på sikkerhed
Bedre beskyttelse af testcentre Sikkerhed er i stigende grad vigtigt. Testcentrene i Høvsøre og Østerild huser så vital teknologi og så følsom viden, at de bør beskyttes bedre fx via den eksisterende investeringsscreeningslov.
Det er afgørende, at de danske og vestlige vindmøllefabrikanter har adgang til prototypetest uden indblanding og overvågning fra tredje lande for sikkert at kunne udvikle nye produkter.
De nye vindmølletyper vil i sidste ende udgøre en stor del af Danmarks og Europas grønne omstilling. Derfor er det bydende nødvendigt, at adgangen til testcentrene underlægges restriktioner på brugersiden for at højne sikkerheden og beskytte teknologiudviklingen.
Opgaven for energibranchen står klar: I samarbejde med myndigheder og forskere skal vi opbygge et omkostningseffektivt, sikkert og bæredygtigt energisystem designet til det 21. århundrede.