23948sdkhjf

Regeringen er tavs om fremtiden for prisloft

Branchen er frustreret og ministeriet er tavs. Trods bred enighed på Christiansborg om at afskaffe prisloftet på overskudsvarme, er det stadig uklart, hvornår det bliver en realitet

Da regeringen og et flertal i Folketinget i april indgik aftale om en deludmøntning af Grøn Fond, var det et trecifret millionbeløb til fjernvarmepuljen, der løb med opmærksomheden. Men aftalen indeholdt også en enkelt sætning omkring et omdiskuteret prisloft: 

"Partierne noterer sig, at regeringen vil indkalde til drøftelser om status på overskudsvarme og termonet".

Prisloftet på overskudsvarme har været genstand for en bølge af kritik - både før og efter det blev introduceret i januar

Derfor blev udmeldingen om de nye politiske vinde også modtaget med kyshånd af blandt andet Dansk Fjernvarme. Men interesseorganisationen har måtte spejde langt efter handling.

- Der har været stille fra myndighederne, og det undrer os meget. Vi har haft en klar opfattelse af, at der skulle ske noget før sommerferien. Især på baggrund af den politiske opbakning, der har været, siger Jens Christian Nielsen, chefkonsulent hos Dansk Fjernvarme, til Energy Supply.

I en mail til oplyser Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, at "der arbejdes på sagen, men at vi ikke har nyt at melde endnu".

Hvad er prisloft på overskudsvarme?

  • Formålet med prisloftet på overskudsvarme er at fastlægge en maksimal pris på overskudsvarme, som en varmeforsyningsvirksomhed kan opkræve hos varmekunderne.
  • Prisloftet gælder for anlæg, der udnytter og leverer overskudsvarme, med en kapacitet på mindst 0,25 MW.
  • Forsyningstilsynet skal senest den 1. november hvert år udmelde et prisloft for overskudsvarme for det kommende kalenderår.

  • Overskudsvarme er ”uundgåelig varme produceret som biprodukt fra industri- eller elproduktionsanlæg eller i tertiærsektoren, der ville blive bortledt uudnyttet i luft eller vand uden adgang til et fjernvarmesystem”.

  • Reglerne om et prisloft på overskudsvarme fremgår af bekendtgørelse nr. 458 af 28. april 2023 om prisloft for overskudsvarme (prisloftsbekendtgørelsen).
  • Prisloftet på overskudsvarme i 2023 har været på 93 kroner kr. pr. GJ - prisloftet på overskudsvarme i 2024 bliver på 110 kr. pr. GJ
  • Prisloftet trådte i kraft pr. 1. januar 2024 gælder med tilbagevirkende kraft.

Kilde: Forsyningstilsynet

Og netop opbakning til at fjerne prisloftet på overskudsvarme har der været rigeligt af i det politiske landskab. 

Venstre startede ballet tilbage i januar, da miljøordfører Linea Søgaard-Lidell meldte ud, at prisloftet helt burde skrottes. Siden da har blandt andet Socialdemokratiet, SF, Dansk Folkeparti og Konservative været ude og problematisere, at prisloftet spænder ben for den grønne omstilling.

Vi må konstatere, at der et eller andet sted gror en skepsis, der fortsat hindrer den grønne fornuft. Jens Christian Nielsen, chefkonsulent hos Dansk Fjernvarme

Skjult skepsis

Signe Munk, energiordfører for SF, udtalte tidligere på måneden, at der er fuld enighed blandt partierne som ønsker at afskaffe prisloftet, men at bolden ligger hos Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. 

- Der er behov for et konkret forslag, som vi kan diskutere ud fra. Men det er klima-, energi- og forsyningsministeren, der har udspilsretten. Derfor har vi ikke kunne diskutere en konkret løsningsmodel endnu. Modellen er stærkt afhængig af, at klimaministeren synes, at modellen er vigtig nok, og at han også har en model, som han lægger frem, sagde Signe Munk dengang til Dansk Fjernvarme.

Ventetiden frustrerer Dansk Fjernvarme, som har svært ved at afkode, hvor hunden ligger begravet.

- Lige nu ved vi ikke rigtig, hvad vi kæmper imod. Men vi må konstatere, at der et eller andet sted gror en skepsis, der fortsat hindrer den grønne fornuft. Reguleringen er så anderledes for dette prisloft, at den ikke giver mening at fastholde det, siger Jens Christian Nielsen. 

"Der arbejdes på sagen"

Fra branchen har det længe været problematiseret, at prisloftet i sidste ende kan ende med højere varmepriser for forbrugerne. F.eks. fik meldingen om prisloftet sidste år Fjernvarme Fyn til at indstille stort set alle overskudsvarmeanlæg og -projekter, og investeringer til flere hundrede millioner kroner. Den historie kan du læse her.

- Vores medlemmer tør ikke udnytte mulighederne for overskudsvarme, som landet ligger lige nu. De ender med at kigge efter alternativer. Hvis en fjernvarmeproducent har brug for at udvide sit produktionsanlæg og valget står mellem overskudsvarme og et ringere alternativ, så bliver det jo alternativet, der vinder, siger Jens Christian Nielsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078