23948sdkhjf

Kommuner er forundrede over benspænd for termonet

Kommunernes Landsforening advarer mod nyt lovforslag, som ifølge dem vil forhindre små samfund i at få klimavenlige varmeløsninger. Regeringen fastholder, at projekterne skal være økonomisk ansvarlige.

Kommunernes Landsforening (Kl) advarer mod et nyt lovforslag, der ifølge dem vil hindre små samfund i at etablere termonet.

Det skriver DR.

Stridens kerne er adgang til kommunegarantier. Det omdiskuterede lovforslag vil udelukke termonet fra varmeforsyningsloven, hvormed lokale udrulninger af varmeløsningen ikke fremover er sikret et kommunegaranteret lån.

- Vi er meget forundrede over, hvorfor termonet ikke kan komme med i varmeforsyningsloven. Og vi har, synes jeg, stadigvæk til gode at få at vide, hvad der ligger til grund for det, siger Birgit S. Hansen (S), formand for KL's Klima- og Miljøudvalg til DR.

Ifølge Birgit S. Hansen vil lovforslaget forhindre kommunerne i at give økonomisk garanti til termonet-projekter, hvilket vil gøre det svært for små samfund at få adgang til denne varmeløsning. Hansen frygter, at det vil affolke landsbyer og modarbejde regeringens mål om at udfase olie- og gasfyr.

Regeringen har derimod til hensigt at sikre, at kun konkurrencedygtige projekter vedtages. Og her forsvarer klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) forslaget:

- Vi ændrer reglerne, så varmeselskaber kan få lov at arbejde med termonet på en måde, så det er kunderne, der vil have det, som skal bære den økonomiske risiko. Vi vil skærme for, at dem, der får termonet, ikke tørrer regningen af på andre danskere siger han til DR.

Aagaard er desuden uenig med KL i, at lovforslaget vil affolke landsbyer:

- Jeg synes, det er en overdrevet retorik fra KL's side. I dag må varmeselskaberne ikke arbejde med termonet. Det ændrer vi, så de kan hjælpe i yderområderne med at organisere og drive det. De kan også finansiere det, så det her gør det lettere at etablere termonet. Men vi vil ikke tage det fulde skridt, siger han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188