23948sdkhjf

Lys fremtid for dansk fjernvarmeeksport

Med EU-Parlamentets ja til bindende 2030-mål på 40 procent på energieffektiviseringer har fjernvarmeindustrien udsigt til et lukrativt eksportmarked.
EU-Parlamentet trodsede i sidste uge Kommissionen ved at vedtage langt skrappere krav til EU’s klimamål end Kommissionen fremlagde sidste måned. Parlamentet kræver også bindende mål for energieffektiviseringer, hvilket er noget, som især vil påvirke den danske eksport inden for fjernvarmeindustrien.

- Det er vigtigt for dansk eksport, at der kommer bindende mål på energieffektivitet i EU. Fjernvarme er en af de bedste og billigste måder at opnå energieffektiviseringer, så hvis der kommer bindende mål på det område, vil det betyde et markant løft af eksport inden for fjernvarmeindustrien, siger Lars Hummelmose, der er direktør for brancheorganisationen Fjernvarmeindustrien.

Danmark har en international førerposition på netop fjernvarmeområdet. Ifølge rapporten Fjernvarmeindustrien 2012, udarbejdet af COWI, forventer danske leverandører af fjernvarme- og fjernkølingsprodukter, at eksporten til Europa vil stige med over 50 procent frem mod 2020. Det svarer til 4,5 mia. kr. i 2020.

- Hvis der ikke bliver fastsat bindende mål for energieffektiviseringer er de forventede investeringer i energieffektivitet i fare og dermed også de positive forventninger til eksport af danske fjernvarme- og fjernkølingsteknologi, siger Lars Hummelmose.

EU spilder halvdelen af energien
EU landene spilder i gennemsnit omkring 50 procent af energien. I EU Kommissionens Direktiv for Energieffektivitet har fjernvarme og også fjernkøling fået en væsentlig rolle i reduktionen af det omfangsrige energispild. Det skyldes at kraftvarmeanlæg kun taber 10 procent af varmen, hvorimod traditionelle kraftværker spilder op mod 60 procent varme, oplyser Fjernvarmeindustrien.

- EU har allerede forpligtiget sig til at blive 20 procent mere energieffektiv i 2020. Det var på den baggrund at Direktivet for Energieffektivitet blev lavet. Hvis fjernvarme og fjernkøling får den samme betydning, som det allerede har i det nuværende direktiv, kan vi godt regne med et løft af dansk eksport til EU-landende, siger Lars Hummelmose.

EU’s stats og regeringschefer skal tage stilling til Parlamentets forslag på et topmøde den 20.-21 marts.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096