23948sdkhjf

Varmelagringsteknologi bliver nyt eksporthit

Det danske energisystem kommer i fremtiden til at afhænge langt mere af varmelagring end det hidtil har gjort. Det fastslår ny rapport, som viser, hvilke teknologier der skal sikre den grønne omstilling.
Varmelagring får en afgørende betydning i det danske energisystem, hvor flere og flere energikilder med tiden vil erstatte de fossile brændstoffer. Dette er en af konklusionerne i en ny rapport fra institutionerne EUDP, ForskEL & ForskVE, Det Strategiske Forskningsråd, Eforsk og Green Labs. Det skriver Fjernvarmeindustrien.

Nogenlunde samme konklusion kom fra Energistyrelsen i november sidste år, der på bestilling fik lavet en udredning om forskellige varmelagringsteknologier. Her spås det også, at varme kombineret med andre energiproducerende enheder har et stort potentiale både i og uden for Danmark. Det skyldes, at et integreret energisystem løser problemet med den svingende elproduktion, og det kan samtidig være med til at gøre varmeproduktionen 100 procent fossilfri.

Direktør i Fjernvarmeindustrien, Lars Hummelmose, er ikke overrasket over konklusionerne i de to rapporter.

- Varmelagring er essentielt for integrationen af de forskellige energiteknologier, og dermed for Danmark fremtidens energisystem. Danmark er allerede førende inden for varmelagring, og des større erfaring vi får, des større bliver virksomhedernes muligheder for eksport til udlandet, siger han.

Danske frontløbere
Virksomheder i den danske fjernvarmeindustri har da også i stor stil taget varmelagringsteknologierne til sig. Verdens største varmelager til fjernvarme ligger for eksempel i Danmark. Det er Dronninglund Fjernvarme, som er netop blevet færdig med opførelsen af et varmelager, der vil dække 50 procent af kundernes varmebehov på et år, oplyser Fjernvarmeindustrien.

Et andet sted i Danmark hos Brædstrup Fjernvarme, er man i gang med at teste en helt ny varmelagringsteknologi. Hvor Dronninglund opbevarer varmen i et stort isoleret kar, så opbevarer Brædstrup Fjernvarme varmen i jorden i et såkaldt borehulslager.

- Brædstrup viser fremtiden på, hvordan forskellige energisystemer kan integreres. Det er vigtigt, at man kan gemme energien i fremtiden, da vi har svingende produktion og priser på el og vejr. Der er et borehulslager en af mulighederne til at gemme energien, og som vi også mener, vi kan tjene penge på i fremtiden, siger direktør hos Brædstrup Fjernvarme Jim Larsen.

Borehulslageret i Brædstrup er unikt i international sammenhæng. I Europa findes kun to lignende anlæg, og Brædstrup Fjernvarme oplever derfor stor interesse fra udlandet, fortæller Jim Larsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078