Skifergas for fuld udblæsning
Stort flertal i byrådet i Frederikshavn Kommune gav onsdag aften tilladelse til en prøveboring.
27 stemte for at tillade en prøveboring, mens kun fire stemte imod. Det var Jørgen Tousgaard (S), Ida Skov (EL), Christina Lykke Eriksen (SF) og Helle Madsen (V).
Dermed kan det konsortium, der består af det franske energiselskab Total samt den statsejede Nordsøfond, begynde at lede efter skifergas i undergrunden.
Ifølge en såkaldt VVM-redegørelse vil prøveboringen have ”ingen eller mindre påvirkning af miljøet” - uanset om det handler om landskab, vandløb, arkæologi, natur, grundvand, affald, trafik, støj eller luftkvalitet.
Byrådssalen var pakket med tilhørere under debatten, og nogle af dem havde et banner med, der opfordrede politikerne til at sætte en stopper for projektet.
Debatten var forholdsvis kort og bar præg af, at de fire, der stemte imod, gerne ville have besvaret en række spørgsmål af tilhængerne af en prøveboring.
Det store flertal hæftede sig ved, at der indtil videre kun er tale om en prøveboring, og at det er staten, der skal tage stilling til det videre forløb, når man kender resultatet af prøveboringen.
”Skam jer”! lød det fra en af tilhørerne, da beslutningen var taget.
Måske radioaktivitet
Selv om prøveboringen ifølge VVM-undersøgelsen ikke vil få stor betydning for miljøet, er der dog er der en formulering om, at det er sandsynligt at ”mindre dele” af det opborede materiale vil være radioaktive, men det ser Total ikke noget dramatisk eller alarmerende i.
Forud for byrådsmødet var mange demonstranter mødt frem på Rådhuspladsen for at understrege, at de er imod en boring efter skiftergas, og der var virkelig kørt det tunge skyts frem med medbragt scene, taler, musik og masser af skriftligt materiale, der advarer mod skifergas.
Søgningen efter skifergas har generelt medført meget kritik, og borgere og interesseorganisationer er blandt andet bekymret for grundvandet samt selve konsekvenserne ved boringen. Desuden er opfattelsen, at der er mange uafklarede spørgsmål.
Vand, sand og kemikalier
Her tænkes blandt andet på den omdiskuterede fracking, hvor man bruger vand, sand og kemikalier til at udvinde gassen. Ved prøveboringen bliver der dog ikke brugt fracking, som kræver en særskilt VVM-tilladelse.
Efter politikernes accept af en prøveboring skal de nødvendige tilladelser og godkendelser til projektet udarbejdes, og forventningen er, at de første tilladelser bliver givet i løbet af juli.
Mens lokalpolitikerne i Frederikshavn har ansvaret for tilladelsen til prøveboringen, vil den danske stat have ansvaret for en eventuel udvinding af skifergas.