23948sdkhjf

Halmbriketter fordobler biogas-udbyttet

Halmbriketter er ved at blive en handelsvare, som kan omsættes til biogas uden problemer. Flere demoprojekter har vist, at biogasproduktion kan fordobles med halm og at et briketteringsanlæg kan dimensioneres til en stor halmproducent eller et biogasanlæg
Rest-biomasser fra landbruget har store potentialer til energiproduktion. Der vil fremover være et stigende behov for 2. generations råvarer til energiproduktion og halm vil være derfor være den vigtigste ressource. Hvor der er en stor svineproduktion med meget gylle, er der også typisk et halmoverskud, skriver Inbiom.dk.

Halm har dog hidtil ikke været ligetil at bruge i biogas, da halm er vanskeligt at opløse i gyllen og har tendens til at danne flydelag i reaktoren. Men med brikettering ændres halmens egenskaber og dermed kan de to restprodukter kombineres effektivt og give bæredygtig biogas.

Kinetic Biofuel har sammen med Ribers Maskinimport, BioFuel Technology og C.F. Nielsen udviklet et semi-mobilt briketteringsanlæg til at imødegå efterspørgslen efter halmbriketter, som et led i projektet Natur til Værk med finansiering fra Region Midt.

Et biogasanlæg med tilførsel af 100.000 t gylle kan øge biogasproduktion fra 2,5 mio m3 biogas til 6,5 mio m3 ved at tilføre 10.000 tons halmbriketter. Det svarer til 250 Nm3 metan pr tons halm. Et modelværktøj kan bl.a. beregne om det økonomisk kan betale sig at brikettere halmen for at opnå denne ekstra gas-gevinst.

Halm til biogas i industrielle mængder kan lægge et sikkert fundament under den danske biogasproduktion. Regeringens ønske om at få 50% af husdyrgødningen behandlet i biogasanlæg kan kun opnås på bæredygtig vis ved at bruge store mængder af halm til at øge gasproduktionen af gyllen.

Kilde: Inbiom.dk

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094