Brugsens køleanlæg opvarmer 16 boliger
SuperBrugsen i Høruphav på Als kan nu også kalde sig fjernvarmeleverandør takket være et samarbejde mellem Danfoss og Sønderborg Fjernvarme.
- I øjeblikket ser vi muligheder i, at kølesystemer ikke kun i Danmark, men mange steder i verden, bliver en integreret del af det distribuerede fjernvarmenet. Det betyder, at et supermarked eller f.eks. et slagteri med et stort køleanlæg, eller i princippet alle med et større køleanlæg, går fra at være en forbruger til også at være energileverandør. For få år siden var den store nyhed, at man kunne anvende den varme side af køleanlæggene til at holde supermarkederne varme. Den teknologi bliver i dag brugt i de fleste nye supermarkeder, men nu kan disse supermarkeder også levere varme til de nærmeste privatboliger, siger Danfoss ingeniør Torben Green, der har været med til at udvikle løsningen i Høruphav.
- Det er lidt dyrere at etablere løsningen i ældre butikker, men alle nye supermarkeder burde genanvende overskudsvarmen fra køleanlægget til fjernvarme. Det er meget billigere, når det bliver etableret fra start i forbindelse med opbygningen af en ny butik, og så er der virkelig meget at spare, tilføjer Torben Green.
Store besparelser på miljøkontoen
SuperBrugsen i Høruphav sparer i forvejen over 200.000 kr. på gasregningen om året og reducerer CO2-udledningen med 34 % ved at bruge overskudsvarmen fra køleanlægget til varmt vand til f.eks. rengøring, og med den nye fjernvarmetilkobling får SuperBrugsen så yderligere en indtægtskilde ved at sælge fjernvarme til forbrugerne fra Sønderborg Fjernvarme.
- SuperBrugsen har fået en meget miljøvenlig løsning, der fint matcher deres grønne profil med varmegenvinding og solceller på taget, og så kan investeringen tilbagebetales i løbet af kun et år, siger Torben Green.
Forsyner nu 16 privatboliger
At Sønderborg Fjernvarme nu aftager overskudsvarme fra SuperBrugsen i Høruphav er helt i tråd med deres vision om at distribuere og udbrede miljøvenlig fjernvarme.
- Beregningerne viser, at overskudsvarmen fra SuperBrugsen årligt vil kunne forsyne 16 såkaldte standardejendomme på 130 m2. Projektet er forløbet godt i tæt samarbejde med såvel Danfoss som SuperBrugsen, oplyser Afdelingsleder Jan Due Kristensen fra Sønderborg Fjernvarme.
- Dette er et meget godt eksempel på, hvordan fjernvarmen bringes i spil som en tovejs energiinfrastruktur, der er i stand til at distribuere og derved udnytte energi, som ellers ville være gået tabt. Med udgangspunkt i de politiske målsætninger om udfasning af fossile brændsler og i stigende grad at anvende vedvarende energi og overskudsenergikilder kommer fjernvarmen til at spille en meget vigtig rolle for fremtidens energisystem i byområder, siger udviklingschef Jan Eric Thorsen fra Danfoss’ varmesegment.
Sådan virker det
I princippet kan alle supermarkeder, der ligesom SuperBrugsen i Høruphav ligger tæt på en fjernvarmedistributør, levere varme fra køleanlægget til borgerne i nærområdet. Den største udgift til at etablere fjernvarme er udgravningen til fjernvarmerørene og så skal der købes en pumpe. Resten klarer køleanlægget.
Løsningen i Høruphav er udviklet i samarbejde med Kellmanns VVS & Blik, Vojens Køleteknik, Sønderborg Fjernvarme, CLEAN og Danfoss.