23948sdkhjf

Overdækning sender 1 milliard kroner retur til forbrugerne

En ny analyse fra Energitilsynet viser, at 133 af landets ca. 600 varmevirksomheder har haft overdækning de seneste to år i træk, hvilket sender penge tilbage til forbrugerne.
En ny analyse fra Energitilsynet viser også at overdækningen i det andet år har oversteget 10 pct. af omkostningerne. Det akkumulerer sig til over 1 mia.kr. på landsplan, som forbrugerne skal have tilbage.

Derfor har Energitilsynet også gennemført en særlig kontrolindsats for at sikre, at varmekunderne får disse penge tilbage.

Ifølge varmeforsyningsloven må en varmevirksomheds pris på fjernvarme ikke overstige virksomhedens omkostninger ved at producere og levere fjernvarmen til forbrugerne. Kommer en varmevirksomhed i et givet år til at opkræve en højere pris end omkostningerne, så opstår der en såkaldt overdækning. Overdækningen skal tilbageføres til forbrugerne senest i det efterfølgende regnskabsår.

Ifølge Energitilsynets prisstatistik var den gennemsnitlige varmepris for et standard parcelhus ca. 14.000 kr. ultimo 2014. Det betyder, at sådan forbruger hvis varmeforsyning har en overdækning på eksempelvis 10 pct. har betalt en overpris på 1.400 kr. Mens en overdækning på 20 pct. svarer til en overpris på 2.800 kr.

Derfor er det af stor økonomisk betydning for den enkelte varmeforbruger, at varmevirksomhederne betaler overdækningerne tilbage til forbrugerne.

De store overdækningsprocenter, som har indgået i analysen, skyldes i høj grad indgåelsen af privatretlige fastprisaftaler mellem varmeproducenten og varmedistributøren samt, at det ikke er sædvane i sektoren at justere priserne i løbet af året.

Det er ikke i sig selv i strid med varmeforsyningsloven, at indgå en fastprisaftale om levering af varme, men det indebærer en risiko for, at den aftalte pris vil overstige den omkostningsbestemte pris og dermed en risiko for store overdækninger, hvilket analysen bekræfter. Uanset hvordan en overdækning opstår skal den tilbageføres senest i det år, der følger umiddelbart efter det år overdækningen vedrører.

Energitilsynet skal derfor opfordre til at fastprisaftaler undgås og at prisen i stedet fastsættes på baggrund af de budgetterede nødvendige omkostninger. Analysen konkluderer desuden, at store overdækninger opstår som følge af, at varmevirksomheder ikke har for vane at ændre sine priser i løbet af året - selv om dette væsentligt kunne reducere overdækningernes størrelse, og selv om varmeforsyningsloven giver god mulighed herfor.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078