23948sdkhjf

Kuldsejlet fjernvarmeprojekt blev åbningen til det britiske marked

Wicotec Kirkebjerg kom til undsætning da et fjernvarmeprojekt i England kørte af sporet. Nu overvejer virksomheden næste skridt. Mulighederne i Storbritannien er store, lyder det fra ekspert.
Teknik- og anlægsentreprenøren Wicotec Kirkebjerg A/S havde ingen planer om at bevæge sig ind på det britiske marked, da de en dag blev ringet op og bedt om at vurdere et kuldsejlet fjernvarmeprojekt i London-bydelen Islington.

- Det var et nybyggeri, hvor der var konstateret alt for stort varmetab. Da der var brugt danske rør, kontaktede man en dansk rådgiver, som igen kontaktede os, fortæller administrerende direktør Aksel Frandsen.

Ligeså almindelig fjernvarme er i Danmark, lige så usædvanlig er denne type varmeforsyning i Storbritannien.

- Man havde lavet en løsning, som kunne forsyne det halve af London med varme, og som derfor havde et enormt varmespild. Vi ændrede det efter dansk standard, og det løste problemet, siger Aksel Frandsen.

Det blev Wicotec Kirkebjergs adgangsbillet til at arbejde videre med projektets næste etaper. Det gav også virksomheden blik for det store potentiale for kollektiv varmeforsyning i Storbritannien.

Øget regulering giver muligheder
- Briterne leder efter alternativer til den dominerende løsning, som er gas. Samtidig har man uudnyttede varmekilder i både affaldsforbrænding og spildvarme fra kraftværker. Men man mangler den afgørende ’driver’ - som i Danmark har været, at der er blevet lovgivet på området, siger Aksel Frandsen.

I modsætning til Danmark er det britiske energimarked i mindre udstrækning reguleret. Det er imidlertid ved at ændre sig, godt hjulpet på vej af et dansk-britisk myndighedssamarbejde, som blev lanceret i 2014. Formålet er at inspirere briterne til at opsætte rammebetingelser, som minder om den danske energimodel.

- En af grundene til, at fjernvarme først nu er ved at vinde indpas i Storbritannien, er, at der for 20-25 år var siden en række dyre og dårlige projekter. Derfor er det supervigtigt, at fremtidige løsninger bliver vellykkede og kobles sammen med forbrugerbeskyttelse. Her har Danmark alle kompetencerne, siger Rasmus Leth Traberg, sektorekspert på ambassaden i London.

Hos Wicotec Kirkebjerg A/S overvejer man, hvordan man skal tage det næste skridt.

- Vi ved, at vi ikke bare vil tage over og lægge rør og så rejse hjem igen. Vi skal ind og deltage i projektstyringen, og i så fald skal vi etablere os i Storbritannien. Som et britisk firma med dansk know-how, siger Aksel Frandsen.

Kilde: Magasinet Eksportfokus

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.121