23948sdkhjf

Solidt biogas-koncept på vej i Blans

Et samarbejde faciliteret af ProjectZero mellem NGF Nature Energy, lokale landmænd, Sønderborg Kommune og Sønderborg Forsyning (SONFOR) skal sikre etableringen af et biogasanlæg i Blans.
De lokale landmænd i området kan få en vigtig rolle for den grønne omstilling af Sønderborg-området. Målsætningerne om at blive helt CO2-neutral i 2029 kræver nemlig, at områdets store biogaspotentiale bringes i spil.

ProjectZero, gasselskabet NGF Nature Energy, Sønderborg Kommune, Sønderborg Forsyning og lokale landmænd er derfor gået sammen om at sikre etableringen af et biogasanlæg i Blans.

Anlægget skal producere biogas af gylle fra landbruget og af affald fra industri og husholdninger i Sønderborg, og de op mod 13 mio. m3 grøn gas vil herefter blive sendt på naturgasnettet.

Borgmester Erik Lauritzen er glad for det nye projekt.

- Biogasproduktion er en oplagt mulighed for at nærme os vores mål om at blive CO2-neutral senest i 2029. Vi får en effektiv håndtering af lokalt affald, vi sikrer et bedre gødningsprodukt for landmændene, som får en afgasset og mindre lugtende gylle retur. Samtidig sluttes ringen ved at bruge en del af gassen i de nye gas-bybusser, vi indsætter fra 2017. Et biogasanlæg vil være godt både for vores landbrug og for Sønderborg-områdets CO2-regnskab – og så er der også gode grønne arbejdspladser i sådan et anlæg.

Solidt koncept fra NGF Nature Energy
Med i samarbejdet er gasselskabet NGF Nature Energy, som i øjeblikket arbejder med flere biogasprojekter, men kigger med stor interesse på projektet i Blans.

- Den kommunale opbakning og engagementet fra de øvrige partnere tegner til en rigtig god proces, men vi skal selvfølgelig sikre os, at der er en forretning for os her. Til gengæld er det sådan, at når vi beslutter at gå med i et anlæg, så har vi finansieringen på plads og kan bygge projektet færdigt, siger Ole Hvelplund, som er adm. direktør for NGF Nature Energy. Selskabet står ved årsskiftet med fire moderne biogasanlæg i drift og driver desuden naturgasnettet på Fyn.

Alle NGF Nature Energys nuværende biogasanlæg drives i fælleseje med lokale landmænd, og NGF Nature Energys erfaringer fra etablering og drift af de øvrige anlæg vil kunne trækkes direkte ind i projektet. Og det er en ubetinget fordel, vurderer Ole Hvelplund.

- Vi har et solidt koncept med gennemskuelige aftaler, hvor både landmænd og øvrige partnere har en andel og dermed mulighed for at opnå et afkast. Desuden vil den synergieffekt, vi har mellem vores nuværende anlæg, kunne spare mange penge på administration og udvikling, og den storskalafordel kan naturligvis også komme et anlæg i Blans til gode, siger han.

Hvis alt går planmæssigt, kan et biogasanlæg i Blans stå klar fra 2018.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.16