23948sdkhjf

Hofor sender dampsystemet på pension

Siden 2008 har Hofor arbejdet på at erstatte det gamle dampsystem med vandbaseret fjernvarme. En investering til over 2 mia. kr.
Københavns Kommune vil være CO2-neutral i 2025. For at nå målet om CO2-neutralitet er Hofor ved at lave nogle ændringer i byens fjernvarmesystem. Blandt andet erstatter man det gamle dampsystem med vandbaseret fjernvarme, nogle områder vil få lavtemperaturfjernvarme, mens trykket i fjernvarmenettet hæves i forskellige dele af byen.

Investering på 2 milliarder
Siden 2008 har Hofor arbejdet med at udskifte det gamle dampsystem med vandbaseret fjernvarme. Inden projektet i 2021 er bragt til ende, vil Hofor have investeret mere end 2 mia. kr. i udskiftningen.

- Det er en langvarig proces. I øjeblikket arbejder vi blandt andet på Rigshospitalet, Bispebjerg Hospital, i indre by og i Nordvest, ellers er dampsystemet forsvundet i de andre områder, fortæller chef-ingeniør hos Hofor, Morten Skov.

At dampsystemet fjernes fra den københavnske varmeforsyning er forbundet med en del gravearbejde, forbrugerne kommer sådan ikke til at mærke meget til det.

- Det er nede i varmecentralen, det foregår. Der skal en anden veksler ind, nogle andre rør og pumper. De systemer, hvor der skal bruges højere temperaturer, end det vandbaserede fjernvarmenet kan klare, som for eksempel i renserier og vaskerier, installerer vi alternative energikilder som for eksempel en gaskedel, som kan køre på bygas med en stor andel biogas fra Lynetten, fortæller han.

Lavtemperatur og trykregulering
Udover udskiftningen af dampsystemet vil nogle af Hofors forsyningsområder i fremtiden få lavere fjernvarmetemperaturer, mens andre vil få højere trykforhold.

De første bydeIe, der vil opleve trykændringer er omkring Nørrebro og Indre By, mens Nordhavnen bliver næste mål for indføring af lavere fjernvarmetemperatur.

- Vi justerer trykket for at kunne udnytte de eksisterende rør bedre. Ligesom vi sænker temperaturen for at mindske varmetabet i fjernvarmesystemet. Desværre er sænkning af fremløbstemperaturen ikke noget, vi klan gøre alle steder i byen. Det næste område bliver Nordhavnen, hvor vi har muligheden, fordi det meste er nybyggeri, hvor varmeanlæggene kan tilpasses de lavere temperaturforhold, fortæller Morten Skov.

Siden 1996 er alle kunders tilslutningsanlæg etableret, så de er klar til højere driftstryk. Det er kun relativt få steder, at der er komponenter, som ikke er dimensioneret til et højere tryk. Hofor vil over de kommende år stå for udskiftningen af disse komponenter uden omkostninger for kunderne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112