23948sdkhjf

Klimaaftale giver Danmark nye muligheder

Den globale klimaaftale, der er indgået på COP21 i Paris, åbner for mere eksport af energiteknologi fra Danmark, men aftalen udfordrer også den europæiske og danske energipolitik, mener Dansk Energi.
FN’s medlemslande er blevet enige om en historisk klimaaftale, der sætter en kurs mod endnu mere vedvarende energi, energieffektivitet og elektrificering. Dansk Energi har deltaget i COP21 i Paris og hilser aftalen velkommen.

- Den globale klimaaftale betyder, at de næste årtier kommer til at stå i den vedvarende energis og energieffektivitetens tegn, og det kan få guldrandet betydning for Danmark og dansk eksport, fordi vi har så meget at byde på inden for energiløsninger, siger administrerende direktør Lars Aagaard fra Dansk Energi.

Selvom det er en historisk aftale, der er indgået i Paris, er der ifølge Dansk Energi også malurt i bægeret.

- Landenes samlede ambitioner vil ikke reducere det globale udslip af drivhusgasser tilstrækkeligt hurtigt, og kravene i aftalen til løbende overvågning og revidering af landenes indsats er langt fra så ambitiøse, som vi havde håbet på. Planer uden kontrol duer ikke. Det er samtidigt helt klart for os, at EU i de kommende år skal forberede sig på yderligere reduktioner, og her vil det være vores anbefaling, at det skal føre til en markant reduktion af det antal CO2-kvoter, som er tilgængelig for industri og energisektor i EU, siger Lars Aagaard.

Han forudser, at vejen mod et klimaneutralt energisystem vil kræve enorme investeringer i produktion af energi, omstilling af kraftværker fra kul til biomasse samt distribution og styring af energi.

- Elektricitet kan stort set produceres uden CO2-udledning, og jeg er overbevist om, at elektrificering bliver en afgørende faktor for omstillingen i hele verden, siger Lars Aagaard og nævner, at over halvdelen af det danske elforbrug nu dækkes af vedvarende energi.

Herhjemme i Danmark skal vi nu have omlagt energiafgifterne, så de understøtter og ikke modvirker den grønne omstilling:

- Afgifterne på vores grønne strøm er langt, langt højere end afgifterne på olie, og det giver ikke mening. Min opfordring til de danske politikere er derfor, at de hurtigst muligt får skabt en moderne beskatning, så vi får bedst mulig gavn af vores grønne investeringer og samtidig kan vise omverdenen, hvordan man omkostningseffektivt implementerer grønne klimaplaner. Det vil gavne samfundsøkonomien – og åbne for nye eksportmuligheder, siger Lars Aagaard og påpeger, at den danske eksport af energiteknologi allerede udgør cirka 75 mia. kr.

Artiklen er en del af temaet COP21.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062