23948sdkhjf

Vassingerød Energipark på tegnebrættet

Norfors og Farum Fjernvarme vil skabe en energipark, der skal rumme solvarme, overskudsvarme, varmepumper – og muligvis den gyldne mulighed for geotermi.
Energiparken skal fungere som demonstrationsprojekt for alskens vedvarende energi-teknologier - teknologier, som man kender til og ved, hvordan fungerer, men i parken ligger også muligheden for geotermi.

- Vi skal ikke ud i noget nyt energieventyr. Vi skal kunne forsvare det økonomisk, men det vi vil, er, at etablere et større fjernvarmesystem og distributionssystem i Allerød Kommune, som samtidig skal fungere som demonstrationsprojekt for forskellige vedvarende energi-teknologier, fortæller underdirektør Jan Olsen hos Norfors.

Parken skal ligge på et areal i Vassingerød i Allerød Kommune. Arealet er ejet af Farum Fjernvarme, som altså har slået sig sammen med Norfors i bestræbelserne på at etablere Vassingerød Energipark.

Streger på papiret
Indtil videre er parken kun streger på papiret og en masse ideer op i hovederne hos Jan Olsen og direktør hos Farum Fjernvarme Nighat Kamal, men stregerne bliver snart lidt mere virkelige.

- Vi holder en workshop for alle de lokale politikere, de lokale virksomheder, ejendomsselskaber, uddannelsesinstitutioner og interessenter i øvrigt, så de kan komme med deres ideer og forventninger til en energipark, fortæller Jan Olsen.

Selvom projektet stadig er i sin vorden så er Jan Olsen ikke et øjeblik i tvivl om at det bliver til noget.

- Vi tror på, det kan lade sig gøre, siger han.

Demonstration af VE
Når Norfors og Farum Fjernvarme går ind i et projekt som dette, er det dels for at være en del af - og bidrage til - den grønne omstilling, dels for at fungere som udstillingsvinduer for forskellige VE-teknologier.

- Vi er ikke en forskningsinstiution, vi skal ikke teste nye teknologier, men demonstrere hvordan forskellige vedvarende energiteknologier fungerer i praksis i forbindelse med fjernvarmeproduktionen. Her tænker jeg overskudsvarme fra nabovirksomheden Widex, solfangere, solceller, varmepumpe, siger Jan Olsen og understreger:

- Hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling, så er man nødt til at være flere om det. Som enkelt kommune eller virksomhed, der kommer vi ikke ret langt. Derfor er disse VE-samarbejder væsentlige for at løse den store opgave at få omlagt fra fossil energi til vedvarende energi.

Geotermien gemmer sig under overfladen
Gemt i projektet ligger også en mulighed for geotermi. Farum Fjernvarme har nemlig en koncession på geotermi og har for år tilbage fået lavet seismiske undersøgelser, der viser, at der netop i det område, hvor energiparken skal ligge, gemmer sig varme i undergrunden.

- Som sagt så har vi ingen planer om at kaste os ud i et energieventyr. Vi konstaterer bare, at ud over at vi har en god placering, så kunne det være, at der var varmt vand nede under jorden. Og den dag man så har en national ordning for geotermi – så kan man tage en beslutning om at anvende varmen, siger Jan Olsen, der grundet geotermi-vinklen ikke kan sige, hvor meget etableringen af Vassingerød Energipark kommer til at koste.

- Vi vil forsøge at få EUDP-støttemidler ind i projektet, men det skal jo hvile i sig selv, det er jo vores grund regel. Det er endnu for tidligt at sige noget om, hvad parken kommer til at koste, det afhænger jo af, hvad den skal indeholde og kommer geotermien med, så bliver prisen en helt anden, end hvis vi laver en park uden, slutter han.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079