23948sdkhjf

Rejsegilde på strømproducerende renseanlæg

Egå Renseanlæg i Aarhus når milepæl og er godt på vej mod at producere 50 procent mere strøm, end der bruges.
Et stort antal renseanlæg - både i Danmark og internationalt - skal udvikles fra at være store energislugere til at være energiproducenter. Det skal ske gennem helt nye teknologier, der udnytter det potentiale for grøn energiproduktion, der er i spildevand.

Med en total energirenovering af Egå Renseanlæg har Aarhus Vand udviklet renseanlægget til at blive et energiproducerende anlæg.

Det forventes at varmeproduktionen på anlægget bliver på 1,5 GWh om året, mens strømproduktionen kommer til at ligge i omegnen af 3,1-3,5 mio. kWh om året. Det forventede årlige elforbrug ligger på 2,2 mio. kWh.

ORC & biogasproduktion
Årsagen til at den årlige strømproduktion bliver et estimat er, at man afprøver en kombination af energieffekten ved en biogasmotor og ORC-teknologien for første gang på et renseanlæg, og derfor ikke kender effekten af det.

- Udover en ny maskinbygning med nye filtre til forfiltrering af spildevandet, biogasmotor, og varmevekslere, har vi fået installeret ORC, som er med til at øge varmevirkningsgraden på el-delen, og det er blandt andet her vi er lidt spændte på virkningen, fortæller fagchef Per Overgaard Pedersen fra Aarhus Vand og tilføjer:

- Udover ORC er det nye hos os også, at vi kommer til at lave en stor forrensning og dermed tager rigtig meget kulstof ud i første trin. Ved at indsætte mekaniske filtre kan vi trække 60 procent organisk materiale ud af tilløbet, pumpe det på rådnetanke og lave biogas på en mere energieffektiv måde.

Totalrenoveringen af Egå Renseanlæg har nemlig også budt på installering af gasrensning og en biogasmotor, som man forventer får en elvirkningsgrad på 40 procent.

Kold Anammox
At man har installeret en helt masse udstyr og smidt en håndfuld nye teknologier oveni, har ikke været nok hos Aarhus Vand. Til august påbegynder man nemlig indkøring af en helt ny proces.

- Når vi kommer over i biologien, så går vi i gang med at indkøre processen kold anammox til august. Det er en helt ny metode, man bruger som en genvej i hele kvælstofcyklussen, herved skal man bruge 30-40 procent mindre energi på at omsætte kvælstof, fortæller Per Overgaard Pedersen.

Egå Renseanlæg i en ny og forbedret udgave ventes at være i drift i efteråret 2016.

Besøg af minister
Onsdag den 20. januar 2016 når anlægget i Egå således en milepæl, når man afholder rejsegilde på det 80 mio. kr. dyre projekt. Og det er ikke bare parterne bag renseanlægget, Envidan, Aarhus Vand og Per Aarsleff, der kan se potentialet – også Miljø- og fødevareminister Eva Kjær Hansen udtrykker stor begejstring forud for hendes besøg på byggepladsen ved anlægget.

- Rensningsanlæg skal gå fra at være energislugere til at være energiproducenter, og det er det nye projekt ved Egå Renseanlæg et rigtig godt eksempel på. Her er et område, hvor Danmark kan styrke og udvikle vores position på det miljøteknologiske vandområde. Visionen er at fordoble eksporten i branchen i 2025 og skabe op til 4000 nye jobs i vandbranchen, siger hun.

Anlægget kommer til at fungere som et demonstrationsanlæg til fremvisning af de nyeste teknologiske landvindinger over for både danske og udenlandske fagfolk og beslutningstagere med interesse for energioptimering og energiproduktion.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen besøger Egå Renseanlæg onsdag den 20. januar.
Kommenter artiklen (2)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.116