Siemens og Prysmian skal bygge Cobra-kabel mellem Danmark og Holland
Energinet.dk og den hollandske samarbejdspartner TenneT har underskrevet kontrakter på kabel og konverterstationer på land.
- Vi har nu underskrevet de sidste store kontrakter og indgået de endelige aftaler. Dermed har vi taget det sidste vigtige skridt på vejen mod at forbinde elsystemerne i de to lande – en rejse, der officielt begyndte helt tilbage i 2009, hvor vi lavede den første samarbejdsaftale, men som faktisk har været undervejs i endnu længere tid, siger Torben Glar Nielsen, teknisk direktør i Energinet.dk.
Giver overskud i begge lande
Cobrakablet er en gevinst for både Holland og Danmark og giver samfundsøkonomisk overskud i begge lande.
- Danske kraftværker, vindmølleejere, solcelleejere osv. kan sælge mere strøm ud af landet. Det er en god forretning, og det gør den grønne omstilling mere effektiv, fordi vi kan eksportere mere strøm, f.eks. når det virkeligt blæser, og vi har stor produktion herhjemme, siger Torben Glar Nielsen.
Kablet vil på sigt også være med til at sikre forsyningssikkerheden herhjemme, da Danmark får endnu en mulighed for at importere strøm, når vi har brug for at købe i udlandet.
Vigtigt for fremtidens grønne elsystem
Italienske Prysmian skal levere det ca. 350 km lange 700 MW jævnstrøms søkabel, og Siemens skal levere de to omformerstationer, der skal stå i henholdsvis Eemshaven i Holland og Endrup nær Esbjerg og koble kablet på 400kV-vekselstrømsnettet. I Danmark leverer Siemens komponenterne til omformerstationen, men Energinet.dk skal selv opføre selve bygningen i Endrup.
Cobrakablet kan importere og eksportere, hvad der i runde tal svarer til 700.000 husstandes elforbrug. Det er en vigtig del af fremtidens danske og europæiske elmarked, hvor mere el kommer, som vinden blæser og solen skinner og derfor skal kunne transporteres over meget længere afstande for at nå frem til forbrugerne.
Forbindelsen er budgetteret til samlet set til at koste ca. 4,7 mia. kroner, og projektet har modtaget EU-støtte på 645 mio. kr., da det er udpeget til et vigtigt europæisk el-infrastrukturprojekt.
Arbejdet med Cobra-kablet går i gang i år og ventes at være færdig i begyndelsen af 2019, hvor kablet skal være klar til brug.