Producent af emulgator erklæret CO2-neutral
Halmfyrede kedler, varmegenanvendelse og vindmøllestrøm gør Palsgaard CO2-neutral.
Milepælen bliver markeret med et arrangement på Palsgaards hovedsæde i Juelsminde fredag formiddag.
Energikrævende proces
Produktionen af emulgator er en meget energikrævende proces, og CO2-neutraliteten på fabrikken i Juelsminde er opnået ved, at man over flere år har arbejdet målrettet med energioptimering på en række områder.
- Det er ikke et enkelt anlæg, der er installeret men en række energioptimeringstiltag på eksisterende anlæg, der er gennemført. Af større projekter kan nævnes: Udskiftning af kompressorer til bedre regulering og højere effektivitet, specialiserede isoleringsprojekter af procesanlæg, styring af belysning samt skift til LED, isolering af rør, kedeloptimering gennem forvarmning af luftindtag samt ilt-styring, varmegenindvinding på procesanlæg samt ændring af regenerativkreds til produkt-produkt varmeveksling, fortæller kommunikationsansvarlig for Palsgaard, Quincy Lippert.
Palsgaard har endvidere etableret sit eget halmfyrede centralvarmeanlæg bestående af to 800 kW kedler fra maskinfabrikken Faust Aps og indkøbt strøm på oprindelsesgarantier, Recs-beviser udstedt af Energinet.dk, svarende til virksomhedens eget el-forbrug.
På vej mod total CO2-neutralitet
Den opnåede CO2-neutralitet gælder dog kun for Palsgaards danske forretning og fabrikken i Juelsminde. Men den er et godt skridt på vejen mod det endelige mål, som er total
CO2-neutralitet for hele koncernen inden 2020.
- Jeg bliver ofte spurgt, om det nu virkelig kan betale sig at bruge så mange ressourcer og penge på at blive CO2-neutrale. Jeg vil sige: helt klart ja. Vi har aldrig lagt skjul på, at vores ressourcebevidsthed går glimrende hånd i hånd med god forretning. Faktisk er det sådan, at hvis vi lægger alle vores tiltag sammen med halmfyringsanlæg, solcelleanlæg, vindenergi og - biobrændsel og ikke mindst besparelsesforanstaltninger og varmegenvinding i fabrikken, så er der tale om en særdeles god forretning, siger Birger Brix, koncerndirektør i Palsgaard.
Ros fra ministeren
Hos Energi-, forsyning- og klimaministeriet har man i årevis arbejdet målrettet med at nedsætte danske virksomheders CO2-forbrug. Palsgaard har egenhændigt gennemført deres bæredygtigheds-initiativer, hvilket glæder ministeren.
- Palsgaard kan være en inspirationskilde for andre virksomheder. Især i forhold til at demonstrere, at omstilling til vedvarende energi og energibesparende tiltag kan gå hånd i hånd med kommercielle interesser. Dette illustrerer, at den grønne omstilling og vækst ikke behøver at være hinandens modsætninger. Det er grøn realisme, udtaler Lars Chr. Lilleholt, Energi-, forsynings- og klimaminister