23948sdkhjf

1.000 bornholmere skal teste fremtidens elmarked

I dag starter et af verdens største smart energi-projekter: EcoGrid 2.0.
Omkring 1.000 elkunder på Bornholm skal over de næste tre år give nyttig viden om, hvordan elkunder kan hjælpe elsystemet.

Mange af bornholmerne har allerede udstyr til styring af deres forbrug installeret i deres hjem, for EcoGrid 2.0 bygger videre på det meget anerkendte EcoGrid projekt, som har kørt over de seneste fire år.

- Med EcoGrid 2.0 skal vi demonstrere, hvordan fleksibelt elforbrug kan bruges i elsystemet. Noget af det nye og unikke er, at en såkaldt aggregator skal pulje og styre det fleksible elforbrug hos kunderne, siger forskningsdirektør og projektleder Jørgen S. Christensen fra Dansk Energi.

Han glæder sig meget over, at det ser ud til at så mange bornholmere har vist interesse for at deltage i endnu en demonstration, så det kan lade sig gøre at komme i dybden med tekniske løsninger og høste viden om, hvad der skal til for at folk ændrer adfærd.

I den kommende tid vil der blive udsendt et spørgeskema til de interesserede tidligere EcoGrid deltagere, hvor de endeligt kan tilmelde sig til EcoGrid 2.0.

I dag bliver EcoGrid 2.0 skudt i gang med et arrangement på DTU i Lyngby. På DTU, der deltager i projektet, er det muligt fra et kontrolrum at følge energiforbruget på Bornholm og dermed samle nyttig viden om, hvordan man kan flytte dele af elforbruget til tidspunkter, hvor det gavner elsystemet.

Projektet bliver gennemført med støtte fra Energistyrelsens EUDP-ordning, som støtter projektet med 53 mio. kr., og Jørgen S. Christensen hæfter sig ved, at det nu bliver muligt at kombinere teoretisk viden fra universiteter og opsamling af enorme mængder data med jordnære erfaringer fra helt almindelige familier. Projektet løber frem til juni 2019 og har et samlet budget på 98 mio. kr.

- Alt for mange forskningsprojekter om fleksibelt elforbrug sker bag skrivebordene. Med EcoGrid 2.0 laver vi forsøg, som bygger på forbrugernes aktive deltagelse, og det er altså noget af den vigtigste viden, vi som forskere kan indhente, siger Jørgen S. Christensen.

- Forsøget på Bornholm har allerede givet nyttig viden, men den teknologiske udvikling foregår med forrygende hast i disse år, så det handler om hele tiden at være skarpe, så vi kan tilpasse de nyeste løsninger til elkundernes behov. Samtidig er der pr. 1. april kommet nye spilleregler på elmarkedet, så det bliver rigtig spændende at få teknologi, borgere og marked til at spille sammen, siger Jørgen S. Christensen.

Projektgruppen bag EcoGrid 2.0 består af følgende partnere:

  • IBM, Insero Software og Uptime-IT skal sikre forretningsudviklingen på it- og aggregator-værktøjer.
  • IBM, Insero Software og Uptime-IT skal sikre forretningsudviklingen på it- og aggregator-værktøjer.
  • Krukow, der er eksperter i adfærd, skal understøtte udnyttelsen af fleksibelt forbrug hos private elforbrugere.
  • 2+1 skal udbrede de opnåede resultater i projektet.
  • Det bornholmske energiselskab Østkraft bidrager med elnet og kunder.
  • Dansk Energi er projektleder og skal sikre, at resultaterne bliver brugt af elnetvirksomheder, elhandlere og som balance- og systemydelser.


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111