23948sdkhjf

Uvirkeligt, utilfredsstillende og usikkert

Dét siger den danske energibranche om regeringens forårsudspil, der blev smidt på bordet fredag formiddag.
- Støtten til omstillingen af Danmarks energisystem, PSO-afgiften, skal væk fra elregningen og over på finansloven. Det skal gøres ved at reducere udgiften ved blandt andet at sætte et loft for budprisen på havvindmølleparken Kriegers Flak, annullere det kystnære havvindudbud, reducere puljen til VE til proces og tilpasse energispareindsatsen.

Sådan lød det fredag formiddag fra Regeringen i forbindelse med offentliggørelsen af forårspakken, der er modtaget med meget blandede følelser i energisektoren.

European Energy: skaber usikkerhed
Hos European Energy, der har arbejdet fokuseret med et par projekter, der skulle sikre Danmark kystnære havmølleparker, mener man, at udspillet skaber usikkerhed på mange områder.

- Ministeren skaber usikkerhed om alle fremtidige energiinvesteringer i Danmark med sin melding i dag. Hvis investorerne ikke kan regne med at politikerne står ved brede politiske forlig, så bliver det svært at tiltrække fornuftige investorer fremadrettet, og dermed bliver alle nye energianlæg dyrere i Danmark, siger CEO Knud-Erik Andersen og fortsætter:

- Du kan sammenligne det med det private lånemarked, hvor man kan låne pengene billigt hvis man har et hus at stille i sikkerhed, hvorimod man er nødt til at betale tårnhøje renter på et sms-lån hvis man ingen sikkerhed har. Det er samme mekanisme på energimarkedet – vi går fra en situation med realkreditlån til sms-lån. For den almindelige dansker vil den usikkerhed kunne aflæses i form af større regninger på energi, siger CEO Knud-Erik Andersen.

Frygt blev til virkelighed
Hos Vindmølleindustrien er dét man frygtede blevet til virkelighed:

- Det er nærmest uvirkeligt, at regeringen med energiministeren i spidsen lægger op til at aflyse de kystnære havmøller. Arbejdet er for længst påbegyndt og internationale aktører er ved at klargøre deres endelige bud baseret på de betingelser, som ministeren sendte ud for få dage siden. Det vil være et politisk selvmål af dimensioner, hvis dette gennemføres, og jeg håber, at de øvrige partier bag energiforliget vil fastholde opbakningen til den grønne omstilling af energisystemet, siger Jan Hylleberg, adm. direktør for Vindmølleindustrien.

3F: Koster arbejdspladser
Det er ikke kun fremtiden for den grønne omstilling, der bekymrer hos 3F.

- Det giver ingen mening, når regeringen siger, at den vil skabe vækst i landdistrikterne, og så samtidig tager initiativer, der medfører tab af tusindvis af arbejdspladser særligt i Danmarks yderste områder, siger 3F's formand Per Christensen.

Dansk Fjernvarme: Lever på nabolandendes nåde
Med dagens udmelding om at sløjfe de kystnæremøller og den manglende udmelding om at sikre grundbeløbet til de kraftvarmeværker, der producerer el, når møllerne ikke snurrer, åbner regeringen op for endnu større import af udenlandsk strøm. Det er utilfredsstillende, siger Dansk Fjernvarme, der mener, at man bør holde kadencen på den grønne omstilling og ikke sætte tempoet ned.

- Vi kommer til at stå i en situation, hvor vi lever på vores nabolandes nåde. Skridt for skridt er vi på vej i retning mod en lavere selvforsyning, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.115