23948sdkhjf

Virksomheder går glip af energi-millioner

Få danske industrivirksomheder bruger tilskudsordning til omlægning fra fossil energi til grøn energi
Virksomheder, der i dag bruger fossile brændsler til procesenergi, kan spare penge ved at omlægge til vedvarende energi med et stort statstilskud.

Men få industrivirksomheder kender til mulighederne, og sidste år blev kun en tredjedel af tilskudspuljen udbetalt. Selvom der i 2015 var 340 mio. kr. i puljen, blev der kun udbetalt 112 mio kr. Det oplyser Energistyrelsen til Jern & Maskinindustrien.

Tilskudsordningen kaldes VE til Proces og betyder, at virksomheder kan få over halvdelen af anlægsudgifterne dækket, hvis de omlægger deres procesenergi fra fossil energi til vedvarende energi.

Siden 2013 har Energistyrelsen givet tilsagn fra VE til procestilskudsordningen for 850 mio. kr. til i alt 420 projekter. Fra 2013 til 2021 er den samlede pulje på 3,65 mia. kr.

Men hele 39 procent af industri- og energiforsyningsvirksomhederne svarer i en evaluering af ordningen, foretaget af Rambøll, at de ikke kender til ordningen.

- Noget kunne tyde på, at der er et oplysningspotentiale, når der er så mange, der ikke kender ordningen, fortæller direktør Jan Depenau fra århusianske Euro Therm, leverandør af biomasse-baserede kedelanlæg.

Den type anlæg kan virksomheder få tilskud til at omlægge til.

Hos Energistyrelsen håber man også på flere ansøgninger i de kommende år.

- Vi har ikke sagt nej til ansøgere, fordi årets pulje har været opbrugt, siden VE til proces startede i 2013. Vi forsøger at gøre ansøgningsproceduren nemmere og bruger kræfter på at oplyse industrivirksomhederne om muligheder for støtte ved omlægning til vedvarende energi, siger Eva Lembke, AC-medarbejder i Center for Erhverv og Energieffektivitet i Energistyrelsen.

Maltproduktion på grøn energi
Danish Malting Group er en af de virksomheder, der har omlagt energikrævende produktion til vedvarende energi. Investeringen i et anlæg fra Euro Therm med tilskud fra Energistyrelsen har været fordelagtig på flere måder.

- Det har været en økonomisk gevinst for os at omlægge varmeanlægget til maltproduktion til grøn energi, selvom den lavere gaspris har gjort det mindre attraktivt, end da vi tog beslutningen. Samtidig er det positivt for os, at vi kan gøre noget godt for miljøet, fortæller Leif Hein, vedligeholdelseschef hos malteriet ved Vordingborg.

Ifølge Jan Depenau er tilbagebetalingstiden på et komplet kedelanlæg med tilskudsordningen ofte ned til blot tre år. Med en forventet levetid på op til tyve år uden ekstraordinær vedligeholdelse er det en økonomisk attraktiv mulighed.

- Ud over varmeproduktion er det også en mulighed at få støtte, hvis man eksempelvis bruger el eller damp i sin produktion. Dermed kan en meget bred målgruppe i industrien få glæde af ordningen, siger Jan Depenau.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093