23948sdkhjf

Bølgekraft kan dække 15 procent af Danmarks energiforbrug

Bølgeenergianlæg langt fra land, offshore-vind og videndeling er afgørende for bølgeenergiens fremtid i Danmark.
I årtier har danske udviklere arbejdet på at finde en måde, hvorpå det er muligt at få energi ud af bølgerne.

I dag er ti danske udviklere i gang med projekter landet over – enten som testanlæg, på vej til at blive testet eller som prototyper.

Og vejen mod fortsat udvikling og kommercialisering skal ske via videndeling og offshore vind.

- Der har ikke tidligere været tradition for stor videndeling mellem bølgesektorens spillere eller åbenhed i forhold til informationer om testresultater. Det er et blandt flere af vores fokusområder, der skal være med til at sikre, at branchen udvikler sig til en kommerciel succes og får den nødvendige funding til at gøre det, siger Kim Nielsen, formand for Partnerskabet for Bølgekraft, der er en sammenslutning af de ti ledende udviklere og forskere i Danmark. Her mødes de flere gange årligt for at dele viden og udveksle erfaringer.

Flydende anlæg vejen frem
Kim Nielsen henviser til, at særligt WaveStar med sine årelange forsøg ved Hanstholm har været med til at skabe en ny tradition om videndeling og åbenhed om testresultater i branchen. Han nævner i samme åndedrag, at det er trist, at WaveStar indstiller deres aktiviteter, men at det ikke har væsentlig betydning for den videre tekniske udvikling af de danske bølgekraftkoncepter, idet disse - i modsætning til WaveStar - er flydende anlæg.

Og netop flydende bølgekraftanlæg langt fra kysten i samspil med offshore vind er vejen frem.

- Offshore vindkraft alene er dyrt, når man af hensyn til natur og miljø må placere parkerne langt til havs, uden at der af den grund produceres mere energi. Bølgekraft derimod har et større energi-potentiale længere fra land og på dybere vand og er derved den eneste teknologi, der drager fordele af at blive placeret på dybt vand i store bølger langt fra land. Samtidig er bølgekraft en mere stabil energikilde end vind, siger Kim Nielsen og tilføjer:

- Bølgekraften kan være medvirkende til at nedbringe omkostningerne for energi-parker til havs og dermed også energiprisen som et samfund, baseret på 100 % vedvarende energi, må betale.

Synergi mellem offshore vind og bølgekraft
Partnerskabets sekretariatet ledes af klyngeorganisationen Offshoreenergy.dk. Også her er man enig i Kim Nielsens betragtninger.

Udnyttelse af synergien mellem den viden og erfaring omkring drift og vedligehold, der er opbygget inden for offshore-vind, er en afgørende faktor, der kan smitte positivt af på den danske bølgesektors fremtid.

- Ifølge Energinet.dk er potentialet i Danmark, at bølgekraft kan dække 15 procent af elbruget på langt sigt. Det vil kræve 150 km anlæg offshore, og det er absolut realistisk inden for 2030, siger Hans A. Pedersen, der er director, Renewables i Offshoreenergy.dk.

- Der er flere lovende koncepter, der bygger på en kombination af erfaring og nytænkning, så det er kun et spørgsmål om tid, supplerer Kim Nielsen.

De ti medlemmer i Partnerskabet for Bølgekraft, som er i gang med bølgekraftprojekter er:

Floating Power Plant, LeanCON, Wavedragon, KNSwing, Weptos, Crestwing, Wavepiston, ResenWaves, Waveplane og Jolteck

Artiklen er en del af temaet Bølgeenergi.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094