EU-direktiv kan spolere redningsplan for Amager Bakke
Direktivet, som netop er indarbejdet i den danske udbudslov, sætter nemlig en skarp grænse for, hvor meget udenlandsk affald de fem ejerkommuner må fyre af i det nye store anlæg og samtidig bevare sit monopol på at modtage det lokale affald.
Dermed er et nyt økonomisk drama under optræk i det politiske opgør om det kritiserede og 4 mia. kr. dyre prestigebyggeri.
Ifølge redningsplanen, som var til endelig godkendelse i de to sidste ejerkommuner tirsdag aften, skal import af affald redde økonomien i Amager Bakke. Med udgangspunkt i de nyeste nedjusterede affaldsmængder kan det blive nødvendigt at importere op imod 116.000 tons affald. Men det kan ikke lade sig gøre ifølge EU-direktivet, der siger, at monopolet på at modtage det lokale affald kun kan bevares, så længe økonomien fra importeret affald tegner sig for mindre end 20 pct. af selskabets omsætning.
Professor Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet mener, at det kan blive et alvorligt problem for prestigeanlæggets økonomi:
- Det understreger, hvor stor usikkerheden er i den redningsplan, som man arbejder med. Hvis økonomien ikke hænger sammen, kan det kun få den konsekvens, at man enten må hæve affaldsgebyret eller sænke ambitionsniveauet i forhold til at genbruge affaldet., siger han til Finans.
Som Finans har afdækket, ignorerede politikerne bag Amager Bakke konsulentrapporter, som var kritiske over for økonomien i det storstilede projekt. Et truende milliardunderskud har nu tvunget politikerne til at finde nye løsninger, herunder at importere affald, hvilket man ellers fra start var imod.