23948sdkhjf

Energi Viborg Kraftvarme vinder geotermi-retssag

Retten i Viborg har den 1. september 2016 dømt tre lokale varmeværker uden for Viborg til at betale et større millionbeløb til det kommunalt ejede Energi Viborg Kraftvarme A/S.

- Energi Viborg Kraftvarme er naturligvis glade og lettede over at vinde sagen mod omegnsbyerne. Men samlet set er det jo trist at have brugt ressourcer på at køre sådan en sag. Men set herfra var vi nødt til at anlægge sagen – alternativet var at varmeforbrugerne i Viborg skulle have betalt omkostningerne, siger formanden for Energi Viborg, Niels Dueholm.

Sagen kort (taget fra Domsresumeet):
I 2011 indledte Viborg Fjernvarme sammen med flere af byens andre varmeforsyningsselskaber, Energi Viborg samt 3 ”omegnsværker”: Stoholm Fjernvarmeværk, Skals Kraftvarmeværk og Løgstrup Varmeværk, et samarbejde om at finde varmt vand i undergrunden i Kvols, det såkaldte geotermiprojekt. Udgifterne til det indledende projekt var anslået til ca. 37 mio. kr. + moms.

Viborg Fjernvarme, som var den største varmeleverandør i samarbejdet, skulle lægge pengene ud og kunne løbende kræve de øvrige deltagere for deres andel. Som tiden gik, steg omkostningerne til et langt større beløb end det budgetterede, uden at der var fundet varmt vand. I starten af 2012 var pengene hos Viborg Fjernvarme sluppet op, og deltagerne i samarbejdet anmodede derfor Viborg Kommune om en garanti på 500 mio. kr.

I slutningen af marts 2012 vedtog byrådet i Viborg at stille en garanti på 150 mio. kr., bl.a. under forudsætning af, at projektet blev overdraget til Energi Viborg. Dette skete, og Energi Viborg fortsatte forsøget på at finde varmt vand i undergrunden. Da der heller ikke i den følgende tid blev fundet varmt vand, lukkede Energi Viborg projektet ned i juni 2012. Udgifterne var da løbet op i 164 mio. kr.

Energi Viborg indgik en aftale med en del af deltagerne om, hvorledes disses andel af den samlede regning skulle betales, men Skals Kraftvarmeværk, Stoholm Fjernvarmeværk og Løgstrup Varmeværk afviste Energi Viborgs krav.

Energi Viborg anlagde derfor sag mod de pågældende værker og krævede deres andel af det beløb på ca. 72 mio. kr., som udgifterne var løbet op i, da Energi Viborg overtog projektet.

Fuldt medhold
Retten har netop givet Energi Viborg fuldt medhold og dømte Skals Kraftvarmeværk til at betale ca. 3,8 mio. kr., Stoholm Fjernvarmeværk ca. 3,5 mio. kr. og Løgstrup Varmeværk ca. 3 mio. kr. til Energi Viborg. Dertil kommer et større rentebeløb og sagsomkostninger på ca. 558.000 kr.

Retten lagde bl.a. vægt på, at der i sin tid var indgået klare aftaler mellem deltagerne om at betale en forholdsmæssig andel af undersøgelsesudgifterne, aftaler som stadig var afgørende for, hvordan udgifterne skulle fordeles.

De tre varmeværker har nu 4 uger til at overveje, om de vil anke dommen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094