23948sdkhjf

Kinesere så på fjernvarme i Frederikshavn

Energibyen Frederikshavn er kendt for sine grønne idéer og tanker om vedvarende energi langt udenfor kommunegrænsen, og tirsdag var en delegation helt fra den kinesiske provins Tianjin på besøg på Knivholt Hovedgård for at høre om en righoldig palet af energibesparende projekter.

Energibyen er et kommunalt erhvervsudviklingsprojekt, som handler om at omlægge energiforsyningen i Frederikshavn Kommune til 100 procent vedvarende energi, og opgaven er at være initiativtager og koordinere projekter, som medvirker til at skabe grøn vækst og nye lokale jobs i energisektoren.

Kinesiske ingeniører
Den kinesiske delegation blev budt velkommen af Poul Rask Nielsen, der er projektchef i Energibyen Frederikshavn, og gæsterne blev præsenteret for en masterplan for vedvarende energi frem til 2030 i Frederikshavn Kommune.

- Og der var tydeligvis stor interesse hos de 25 kinesiske ingeniører, der havde rigtig mange spørgsmål ikke mindst omkring fjernvarmeforsyningen. Dansk fjernvarme er en god eksportvare - også til Kina, siger Poul Rask Nielsen.

- Anlæggene i Danmark er optimerede, og især brugen af overskudsvarme vakte kinesernes interesse.

Faktisk var den så stor, at der hurtigt blev arrangeret en tur ud til forsyningens anlæg på Vendsysselvej i Frederikshavn.

- Her eksploderede mængden af kinesiske spørgsmål, og det var tydeligt, at vi have besøg af rigtige fagnørder.

I fjernvarmeforsyningen i kommunen anvendes der energi fra flere kilder, og delegationen ville gerne vide, hvordan sådan et anlæg kunne styres med de mange, forskellige energiformer.

Stor udenlandsk interesse
Det er ikke kun kineserne, der er interesseret i de danske fjernvarmeanlæg.

- Sidste år havde vi i Skagen besøg af tre asiatiske ambassadører, og jeg har selv været i Tyskland og England for at fortælle om vores fjernvarme, fortæller Poul Rask Nielsen.

- I Frederikshavn anvender vi både overskudsvarme fra industrien, skrald, vind med mere, og i Hørby er netop lavet en fjernvarmestreng baseret på halm.

- Det er rigtig spændende, at spildvarme i høj grad kan anvendes indenfor fjernvarme, og det er ikke mindst interessant for Kina med den megen industri, der er i det store land mod øst.

Poul Rask Nielsen fortæller, at om sommeren kan overskuddet fra affaldsanlæg i Frederikshavn sørge for den kommunale fjernvarme.

- Desuden kan spildvarmen alene fra Man Diesel & Turbo i Frederikshavn give op til 20 procent af forbruget i kommunen, og på sigt kan vi også hente en hel masse af spildvarme på havnen.

Sparker døre ind
Opgaven for Energibyen Frederikshavn er i følge Poul Rask Nielsen at sparke døre ind til det store udland.

- Det kan på sigt give vores lokale virksomheder muligheder for at komme ind og arbejde i de pågældende lande, men der er tale om et langt sejt træk.

- I første omgang vil jeg huske tirsdagens 25 kinesiske ingeniører og deres mange spørgsmål med stor glæde og tilfredshed, for deres ansigter kunne bestemt ikke skjule deres begejstring over Energien Frederikshavn.
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.105