Energipris til Frederikshavn
Socialdemokratiet har på årets kongres hædret Energibyen Frederikshavn med Svend Auken-prisen 2016.
Og resultaterne taler deres tydelige sprog i form af nedbragt CO2-udledning, og efterspørgsel fra ind- og udland på at dele ud af viden og erfaringer. I dag har Energibyen Frederikshavn fået en stor anerkendelse for arbejdet i form af Svend Auken-prisen, der gives for en ekstraordinær indsats for klimaet.
Projektchef i Energibyen, Poul Rask Nielsen, modtog prisen søndag formiddag på Socialdemokratiets partikongres i Aalborg på vegne af Frederikshavn Kommune.
- Det er en stor ære for os i Energibyen og Frederikshavn Kommune at modtage Svend Auken-prisen og komme i selskab med kendte klima-forkæmpere. For Energibyen og for Frederikshavn Kommune betyder arbejdet med den grønne omstilling, at vi gør os til en del af den globale forandring samtidig med, at vi har fokus på den lokale forankring og på skabelse af lokale arbejdspladser, som gavner miljøet. Det arbejde vi udfører er ikke bare et bidrag til den grønne omstilling, det samler på tværs af partiskel og overbevisning, at vi kan blive konkrete i arbejdet til gavn for lokalsamfundet. Vi inddrager borgerne så meget som muligt, og i dagligdagen mærker vi, at det betyder noget, at der er et politisk ønske til omstillingsprocessen. Vi kan se, at det virker, når der er en synlig gevinst for folk, for eksempel støtte til energirenovering og grøn afgift på biler, siger Poul Rask Nielsen, projektchef, Energibyen, Frederikshavn Kommune.
Svend Auken-prisen blev indstiftet i 2009 til minde om den tidligere socialdemokratiske miljøminister Svend Auken og gives til personer eller organisationer, som har ydet en særlig indsats i miljø- og klimaarbejdet.
I begrundelsen for årets uddeling af prisen anfører Socialdemokraterne, at den grønne omstilling gør Danmark rigere, hvis det bliver gjort rigtigt, og det gør Energibyen Frederikshavn. Prisen blev overrakt af Socialdemokraternes miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen.
- Energibyen Frederikshavn får prisen, fordi de viser, at den grønne omstilling og dermed klodens redning går hånd i hånd med eksport, arbejdspladser og vækst. Energibyen har arbejdet gennemgribende med energioptimering, hvor alle er med lige fra den store virksomhed, hvis overskudsvarme opvarmer huse. Til det private hjem, der med et blinkende grønt smil motiveres til at gøre en indsats. Innovation, motivation og koblingen af offentlig og privat er afgørende for den grønne omstilling, og det gør Energibyen Frederikshavn til et forbillede for hele landet, siger Christian Rabjerg Madsen.