23948sdkhjf

Vandsektoren har stævnet Staten

En skatteskrue fører til højere vandpriser for familier og erhvervsliv. Vandsektorens organisationer mener, det er urimeligt, at Skatteministeriet har handlet stik imod intentionerne med vandsektorloven.

Sektoren har derfor stævnet staten i det, der er historiens største skattesag, men håber, at politikerne, der mødes om sagen 23. november, løser problemet, så vandkunder i fremtiden ikke tvinges til at betale ekstra vandskat. 

Fægt med åben pande

Formand i vandsektorens brancheorganisation, DANVA, Lars Therkildsen, håber, at forligspartierne bag vandsektorloven på mødet 23. november, der er indkaldt af forsyningsminister Lars Christian Lilleholt og skatteminister Karsten Lauritzen, kommer vandkunderne til undsætning.

- Det har aldrig været meningen, at vandselskaberne skulle brandbeskattes, så det gik ud over familier og erhvervsliv. Det er helt i modstrid med alle politiske intentioner. Derfor håber jeg, at forligspartierne bag vandsektorloven finder en løsning på problemet, der medfører højere vandpriser. Politikerne på Christiansborg kan vedtage en overgangsordning, så den særstilling, politikerne har givet branchen til at sikre en tilstrækkelig investering, bliver fritaget for beskatning, eller der indføres en afskrivningsordning, som reelt har samme resultat, siger Lars Therkildsen og fortsætter:

- Hvis staten har brug for at opkræve ekstrabeløb hos borgerne og erhvervslivet, så vil det være mere regulært at gøre det med åben pande i stedet for at luske pengene hjem via danskernes vand og spildevand som en skjult ekstra vandskat

 Polka vs. DCF

Problemet handler kort fortalt om værdiansættelse af vandselskaberne i forbindelse med, at de blev omdannet til aktieselskaber. Vandselskabernes værdier blev fastlagt efter den såkaldte Polka-model, hvilket var et krav ved indførslen af vandsektorloven.

Skat har midlertid anvendt en anden model, DCF-modellen, som er fin til at vurdere værdien af profitdrevne virksomheder, men vandselskaberne må ikke tjene penge, de skal ifølge dansk lovgivning hvile i sig selv.

Derfor kan man ikke bruge DCF-modullen, lyder det fra Danva i en pressemeddelelse.

Resultatet af hele miseren er at vandselskaberne bliver beskattet langt højere end politikerne ønskede det med vandsektorloven, og at ekstraregningen på samlet set op mod 25 milliarder kroner ender hos kunderne.

Stævner staten

Formand i Danske Vandværker, Ole Wiil, slår fast, at da vandselskaberne bliver brugt som malkeko til inddrivelse af den skjulte ekstraskat hos erhvervslivet og husstande, så har vandsektoren været nødsaget til at stævne staten i sagen, der af skatteeksperter betegnes som Danmarkshistoriens største skattesag:

- Vandsektoren er gået rettens vej, fordi det både er principielt forkert at beskatte vand på denne måde, fordi beskatningen er uens og uretfærdig, og fordi forvaltningen er i modstrid med vandsektorlovens intentioner. Men den her sag bør reelt kunne løses politisk af forligskredsen. Derved kan man undgå at skulle bruge penge på at føre skattesagen ved retten og spare familier og virksomheder for yderligere udgifter, siger Ole Wiil.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078