23948sdkhjf

Regeringsgrundlaget åbner op for atomkraft

Danske atomkraft-udviklere skal på investor jagt.

I 1985 besluttede Folketinget at atomkraft skulle udgå af Danmarks energiplanlægning – men det nye regeringsgrundlag fra den nye trekløver-regering åbner nu op for forskning i thorium-teknologien.

- Regeringen vil fjerne eventuelle barrierer for forskning i thoriumbaserede teknologier, står der i Regeringsgrundlaget.

For virksomheden Seaborg Technologies, der har videreudviklet på atomkraftteknologien fra 1950’erne, kommer den anerkendelse af atomkraft, som en god nyhed.

- Det betyder vildt meget for os. Siden forbuddet i 1985 har der ikke været nogen, der beskæftiger sig med atomkraft. Men jeg tror tiden er moden, og så er det fuldkomment centralt emne i energidebatten hvis de globale klimåmål skal nås, siger direktør hos Seaborg technologies, Troels Schönfeldt til Energy Supply.

Troels Schönfeldt er helt utroligt glad for at have fået regeringens opbakning.

 - Vi er kommet med i en collaboration under Det Interantionale Atom Energi Agentur. Her er vi 17 lande, som skal udvikle reaktorer – Danmark er med via os. De andre har deres regeringer med og det er dejligt at vores regering nu bakker os op, siger Troels Schönfeldt.

Nedbryde barrierer

Troels Schönfeldt er nu klar til at trække i arbejdstøjet.

- Nu skal vi have nedbrudt barrierer, siger han og på spørgsmålet om hvilke, svarer han:

- Der er en helt åbenlys kommunikativ barriere. Ude i verden siger de store energiorganisationer, at atomkraft vil være den største energikilde i 2050. Men herhjemme nævnes det ikke med et ord, hverken af Universiteter, energiselskaber eller i energiforliget. Man har simpelthen ikke forholdt sig til det, som om man har lidt berøringsangst med emnet, siger Troels Schönfeldt, der nu tror og håber, at den kommunikative barriere alene med formuleringen i regeringsgrundlaget er blødt lidt op.

Derudover er der en langt mere håndgribelig barriere: Økonomi og finansiering.

- Det er teknisk set ikke noget ulovligt i funding til atomkraft, men der er ingen penge allokeret til det. Når universiteterne ikke har funding, så er det lidt svært at samarbejde med dem. Vi er 15 ingeniører, kemikere og fysikere her, som i høj grad godt kan basere sig på gratis arbejde, men det kan universiteterne ikke. Der er heller ingen virksomheder, der investerer i atomkraft, men det håber vi da ændrer sig, siger Troels Schönfeldt.

Testanlæg & Investorer

Hos Seaborg Technologies er man langt fremme med sin forskning og udvikling. Seaborgs thorium-teknologi er en videreudvikling og forbedring af den atomkraftteknologi, der blev præsenteret i 1950’erne. Den er gennemregnet og testet på papiret. Men der er behov for mere forskning, før man er klar til et testanlæg.

 - Vores design er kun bevist på papiret – der skal noget forskning til - også noget tung forskning, siger Troels Schönfeldt, der vurderer, at det vil koste et par milliarder euro at bygge et testanlæg.

Men inden man overhovedet kommer så langt, så skal han og de andre atomfysikere hos Seaborg Technologies fortsætte det arbejde, de allerede var godt i gang med før det nye regeringsgrundlag blev smidt på bordet.

-  Vi har lige fået en ekstra founder og lidt flere penge. Det næste år skal vi have flere investorer ind. Det håber vi bliver nemmere, når vi står i regeringsgrundlaget, slutter Troels Schönfeldt. 

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094