23948sdkhjf

Forlystelsesparker slipper endelig for elafgift

Legoland, Tivoli, Lalandia og en lang række andre virksomheder har i årtier betalt 200 gange så meget i elafgift som andre virksomheder.

Engang var elforbruget i de danske forlystelsesparker muligvis ”husholdningslignende” – men det er det ikke længere. Alligevel er det udgangspunktet i en mere end 30 år gammel lov, som indtil nu har betydet, at virksomheder som Legoland, Tivoli og Lalandia har betalt 200 gange mere i elafgift end andre energikrævende virksomheder.

Det har kunne mærkes på bundlinjen, fortæller Jan Harrit, som er adm. direktør i Lalandia.

- Vi har peget på det her i mange år og haft svært ved at forstå, at politikerne ikke ville se turismen og forlystelsesbranchen som et erhverv på linje med alle andre. Forlystelserne er jo vores produktionsapparat på samme måde, som andre virksomheder har deres produktionsapparater. Så vi har set det som en ekstra skat på vores erhverv, udtaler han

Nu er det imidlertid slut med den negative særbehandling. Flere års pres fra branchen bakket op af Dansk Industri (DI) har virket, og med den endelige vedtagelse af Vækstaftalen bliver forlystelsesparkerne ligestillet med andre produktionsvirksomheder.

Ekstra mio. til investeringer

I Lalandia glæder Jan Harrit sig over, at der nu bliver større økonomisk råderum til investeringer.

- Vi har endnu ikke besluttet, hvad de sparede penge skal bruges til. Men i vores branche er det først og fremmest nye aktiviteter, der tiltrækker gæsterne. Så det har stor betydning, at vi nu har mulighed for at investere mere. Både for os – og for turismen i det hele taget, understreger han.

Samlet set betyder den nye lov, at forlystelsesbranchen fremover får frigivet ca. 40. mio. kr. om året. Og for de største parker kan det betyde, at de har 1-2 mio. kr. ekstra til nye aktiviteter.

PSO’en er også på vej ud

I DI er der også stor tilfredshed med, at forlystelsesparkerne nu slipper for de ekstra høje elregninger:

- Det har været dybt urimeligt, at turisterhvervet pga. forældet lovgivning ikke har kunne få elafgiften refunderet. Derfor er det rigtig godt, at der nu bliver rettet op på det. Samtidig er det også et eksempel på, hvordan afgifter kan mindske et erhvervs muligheder for at udvikle deres produkter, udtaler Sune Jensen, som er fagleder for turisme i DI.

Derfor glæder han sig samtidigt over, at man fra politisk side har taget initiativ til at udfase PSO-afgiften.

- Det vil også frigøre midler i bl.a. turisterhvervet, som i stedet kan investeres i produktudvikling, siger Sune Jensen.

 

Kilde: Di Business

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109