23948sdkhjf

DI efterlyser mere viden om energiens pengemænd

Hvorfor sætter investorer deres penge i energiteknologiske løsninger? Svaret skal hjælpe på eksporten.

Hvad får investorer til at hive penge op af lommen til virksomheder og iværksættere, der udvikler nye, grønne energiteknologiske løsninger og produkter? 

Det er et spørgsmål, som bliver stillet alt for sjældent, mener DI Energi, som derfor i 2017 vil se nærmere på, hvad der får investorer til at kaste sig over energiteknologien. Det skal ske som led i DI Energis fokus på øget eksport af dansk grøn energiteknologi. 

– Vi har brug for mere indsigt i, hvad der driver investorerne, når de vælger at lægge deres penge i energiindustriens vækstmiljøer og grønne energiteknologiske løsninger, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

Det kan for eksempel handle om, hvilke politiske vilkår, der fremmer eller hindrer investeringer, eller hvilke teknologier, investorerne er ekstra interesserede i. 

Danner grundlag for flere investeringer 
Ifølge Troels Ranis vil en bedre viden om investorernes adfærd hjælpe små og store virksomheder samt politikerne med at finde den rette formel for investeringer. 

Han henviser blandt andet til, at EU-Kommissionen, som en del af den såkaldte vinterpakke, den fremlagde for nylig, vil øge investeringerne i grønne energiløsninger i både den private og offentlige sektor. 

Klimadagsorden med danske muligheder
DI Energis fokus på energiinvesteringer er en del af en overordnet strategi, som i 2017 skal løfte en dansk energibranche, der er blandt verdens bedste. 

Ifølge Troels Ranis står Danmark i øjeblikket med en historisk chance for at udbygge føringen, når det handler om at være bedst til at eksportere grøn energiteknologi. 

– Vi har brug for at styrke den danske indsats. Vi ser en klimadagsorden, der i EU og senest med de internationale klimaforhandlinger i Marokko i stigende grad handler om grøn energiteknologi, siger Troels Ranis.

100 mia. kr. i 2020
Og der er god grund til, at danske virksomheder bør have høje forventninger. Den samlede danske eksport af energiteknologi var i 2015 på 71,4 mia. kr., hvilket placerer os på en førsteplads i Europa. 

Det tal skal i 2020 lyde på 100 mia. kr., hvis det står til Dansk Industri (DI). Blandt andet med et udvidet eksportfokus, lyder opfordringen. 

– I dag går en stor del af vores eksport til Tyskland og Storbritannien. Med den nye globale dagsorden kan vores eksport løftes til i endnu højere grad også at omfatte lande som Kina, USA, Europa og u-lande, siger Troels Ranis. 

Hæv tilskudsordning til én mia. kr.
Det er dog ikke kun virksomheder, som skal smøge ærmerne op og udvide eksport-horisonten. Politikerne skal også sætte en mere fokuseret eksportstrategi i søen, blandt andet ved også at satse på eksport af fjernvarme og bioenergi, lyder det fra Troels Ranis. 

-  Danmark er i dag i superligaen, men vi kan stadig gøre det bedre og skabe endnu mere vækst. Vi skal med andre ord ud på en ”mission innovation” og gøre Danmark til energiteknologisk pionerland. Men det kræver, at vi træffer nogle klare politiske valg og prioriteringer, siger branchedirektøren. 

Ifølge Troels Ranis er det blandt andet centralt, at regeringen udvider den offentlige tilskudsordning, som går under navnet ”Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram” (EUDP). 

I 2015 støttede EUDP ny teknologi på energiområdet med 430 mio. kr., mens tilskuddene i 2016 lå på 188 mio. kr. og i 2017 vil lyde på cirka 190 mio. kr. Troels Ranis opfordrer politikerne til at afsætte én mia. kr. i EUDP-pengeposen i 2020. 

-  Vi ved, at hvis den offentlige støtte stiger, så stiger de private investeringer også, siger Troels Ranis og fortsætter: 

-  Muligheden for støtte til udviklingen af grøn teknologi skal være meget større, hvis vi skal være seriøse med at løfte Danmarks målsætning inden for energi og klima, siger han.

Kilde: Di Business

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078