23948sdkhjf

Eniig tester batterier på Fur

Eniig har netop påbegyndt et stort projekt under EU-programmet Horizon 2020.

Her stiller man skarpt på de udfordringer vedvarende energikilder som sol og vind giver i forhold til at balancere produktion og forbrug, herunder hvorledes varmepumper, batterier og elektriske køretøjer udfordrer en effektiv og stabil drift af el-nettet.

Som en løsning på de udfordringer  vil man i projektet Storage4Grid (S4G) i særdeleshed fokusere på batterilagringssystemer - Energy Storage Systems (ESS).

Tre europæiske batteriscenarier
I projektet S4G vil man, vedhjælp af en algoritme, beregne, hvor i el-nettet det vil være mest optimalt at placere stationære batterier, samt hvor det er mest hensigtsmæssigt at placere store ladestationer til el-biler.

S4G-projektet undersøger 3 scenarier, som har hvert sit demonstrationssted:

  • Et scenarie for avanceret batterilagring på andelsbasis, som udnytter en Energy Router og DC bus vil blive udviklet og demonstreret i laboratoriefaciliteter i Bukarest i Rumænien
  • Et scenarie skal fokusere på brugen af batterilagre til understøttelse af store installationer af elbil-ladestationer. Dette scenarie vil blive demonstreret i et ”levende” laboratorium i Bolzano i Italien.
  • Det tredje scenarie handler om batterikoordination og fokuserer på, hvor i elnettet det vil være mest optimalt at placere batterier i forhold til den lokale produktion og forbrug. Dette vil blive udviklet og demonstreret på Fur i Danmark.

Energiselskabet Eniig er med på sidelinjen i forbindelse med de to første scenarier og skal her bidrage med viden og ekspertise. I sidste scenarie sætter man sig dog for bordenden og styrer slagets gang. 

Fem huse på Fur
Scenariet med Eniig i spidsen involverer fem husstande på Fur, som allerede har batterier installeret. Boligerne er af forskellig størrelse med solcelleanlæg varierende fra 5-12 kW. Der vil blive installeret nyt udstyr, så der kan koordineres mellem husets batteritilstand og behov i det lokale elnet. 

- I løbet af projektet vil vi på basis af hustandenes forbrug og produktion få lavet en algoritme, der kan regne ud, hvor det er mest hensigtsmæssigt at placere batterierne – om det er ved transformerstationen eller ude i husene hos forbrugerne, fortæller projektleder Gitte Wad Thybo hos Eniig. 

Hun fortæller, at man lige nu er i den indledende fase, hvor man får styr på projektdetaljer og får installeret det nødvendige udstyr hos de fem husstande, der indtil videre er involveret i projektet. 

Gitte Wad Thybo håber, at man på sigt kan få gang i noget funding og på den måde hente penge nok hjem til, at man kan få endnu flere husstande involveret.

Batteri eller et tykkere kabel?
Projektet løber over de næste tre år og i løbet af den tid kan det sagtens tænkes, at Eniig kommer til at flytte rundt på batterierne, der lige nu står i de fem husstande. Det kommer helt an på, hvad algoritmen fortæller Gitte Wad Thybo og Eniig.

Målet med hele projektet er at finde ud af hvordan man sikrer stabiliteten i nettet – uden man nødvendigvis behøver at grave tykkere kabler ned.

- Vi vil gerne finde ud af om batteriet kan hjælpe med til at holde spændingen i nettet nede på tidspunkter, hvor der er overproduktion af f.eks. el fra et solcelleanlæg. Vi vil sikre stabiliteten i nettet på en anden måde – Vi vil finde ud af, hvornår det er bedst at sætte batterier ind, og hvornår der skal graves tykkere kabler ned, fortæller Gitte Wad Thybo.

Storage4Grid er en fortsættelse af EU-projektet Greencom og en del af Innovation Fur, som er et udviklings- og forskningssamarbejde mellem Fur, Skive Kommune og Eniig

I demonstrationsprojektet GreenCom testede man hvordan fremtidens el-net kunne fungere med store andele af varmepumper og solceller installeret. Formålet i dette projekt var at reducere max-belastningen i døgnet og undersøge adfærd og mulige forretningsmodeller, når energiselskabet havde behov for at afbryde anlæg i kortere eller længere perioder. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079