23948sdkhjf

Lotteri at få hjælp til udvikling af nye energi-løsninger

Regeringen har skåret dybt i de forskningsfonde, som virksomhederne får mest ud af.
Hvor der tidligere var en reel konkurrence at få statslig støtte til udvikling nye produkter af indenfor energiteknologi og miljø, nærmer det sig nu et lotteri.

Det siger direktør Søren Houmøller fra virksomheden 1st Mile, der hjælper virksomheder med at søge om projektstøtte til udvikling af nye grønne energiteknologiske løsninger.

Støtten søges hos EUDP.

I 2015 var der 350 mio. kr. til rådighed i programmet – nu er beløbet nede på 130 mio. kr. og det gør, at mange flere kvallificerede ansøgninger må afvises.

Det sker selv om en analyse har vist, at en krone fra EUDP til virksomhederne kommer næsten tre gange igen i form af nye produkter og nye ordrer.

Også Innovationsfonden og det Markedsmodningsprogrammet er blevet beskåret betydeligt i Finansloven for 2017. Den nedadgående udvikling er sket over en årrække

Innovationsfondens bevillingsniveau er således faldet fra 2,1 mia. kr. i 2010 til 1,25 mia. i 2017. Bevillingen til Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) og et tilsvarende Miljøteknologisk Demonstrationsprogram er halveret fra 397 mio. kr. i 2015 til 192,6 mio. kr. i 2017. Markedsmodningsfonden er reduceret fra 130 mio. i 2015 til blot 25 mio. i 2017.

Ifølge Søren Houmøller betyder det, at ansøgninger om støtte skal være endnu bedre end hidtil.

Nu krav om patentstrategi
Hvor man eksempelvis tidligere har kunnet skrive i en ansøgning, at man vil udarbejde en patentstrategi, skal man nu lave strategien forinden. Det er tids- og ressourcekrævende.

Nedskæringerne af støtten til de vigtige forskningsfonde kommer samtidig med, at regeringen har lovet, at man som en del af det internationale forskningsinitiativ, Mission Innovation, har forpligtet sig til at fordoble EUDP-budgettet til 580 millioner kroner frem mod 2020. Projektet er bl.a. sponsoreret af Microsoft-stifteren, Bill Gates.

Søren Houmøller peger på, at de forskningsbaserede støtteprogrammer giver gode virksomhedsresultater .

- Når der alligevel skæres her, er det måske fordi det er det nemmeste sted for staten at spare. Den ret omfattende regionale og kommunale erhvervsfremme, som kritiseres kraftigt i en ny rapport til erhvervsministeriet, kananaliseres fra staten ud til kommunerne via bloktilskud og her det åbenbart sværere at skære til, siger Søren Houmøller.

På det punkt får han støtte fra Dansk Industri, der hellere ser, at der strammes op på den regionale og kommunale erhvervs-service, end på de forskningsbaserede fonde.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125