23948sdkhjf

Teknologisk Institut tester solcelledrevne køleskabe

SolarChill er et nystartet internationalt projekt, hvor Teknologisk Institut sammen med Unicef og Unep skal udvikle og teste ny teknologi, der skal munde ud i driftssikre solcelledrevne køleskabe til opbevaring af vacciner og fødevarer i ulande.

200 køleskabe
I områder uden elforsyning har man tidligere været henvist til at bruge private benzin-generatorer eller gasdrevne køleskabe, som begge er dyre i drift og belaster miljøet. Faldende solcellepriser gør det nu realistisk at overveje solcelledrevne køleskabe.

Det er hensigten, at der skal opstilles mere end 200 køleskabe inklusive solceller fordelt på de tre lande Columbia, Swaziland og Kenya.

- Køleskabene vil typisk være under 200 L og drevet af et solcelleanlæg på 150 til 500 Wp, fortæller projektleder Ivan Katic fra Teknologisk Institut og tilføjer:

- Hovedparten af køleskabene skal anvendes til medicin på klinikker, mens en mindre del skal anvendes til fødevarer i butikker og kantiner. Køleskabene kan bruges af en eller flere husstande i fællesskab, men i projektet vil vi fokusere på praktisk fieldtest i kantiner og kommercielle anvendelser.

Vand og is erstatter batterier
I projektet gøres brug af en teknologi, som blev udviklet i Danmark for cirka 15 år siden til vaccinekølere, som siden er anvendt af flere fabrikanter, herunder Vestfrost Solutions i Esbjerg. Princippet bag teknologien er at drive en jævnstrømskompressor direkte fra solcellepaneler - uden brug af et batteri som mellemlager.

Batterier er notorisk kendt for at have en kort levetid i tropevarme og er dyre at skaffe i den rigtige kvalitet, derfor anvender teknologien is som energibank, så bl.a. medicin også kan holdes kold om natten.

Ved at droppe batterierne bliver enhederne langt mere driftssikre og også billigere i drift.

Tester eksisterende køleskabe
I stedet for at udvikle en helt ny type af produkter ser SolarChill-projektet på mulighederne for at modificere eksisterende køleskabe. Dette skal bl.a. bidrage til at holde produktions-omkostningerne nede og sikre konkurrencedygtige produkter, der er overkommelige i pris - også i udviklingslande.

Blandt de deltagende virksomheder er Vestfrost Solutions.

- Vestfrosts rolle er at kunne levere et antal køleskabe til test i konkurrence med andre fabrikanter, men det er ikke afgjort hvor mange og hvilke typer. Vestfrost har en stærk position på markedet for vaccinekøling, men vi regner med at de også vil kunne levere en model til fødevarer indenfor projektet, fortæller Ivan katic og tilføjer:

- Vi håber i alt at teste omkring 10 forskellige modeller for at få repræsenteret så mange forskellige fabrikater og typer som muligt.

Om projektet

Teknologisk Instituts rolle i projektet er at teste produkterne fra de forskellige fabrikater i deres køletekniske laboratorium, hvor der bl.a. er faciliteter til at teste denne produkttype iht. gældende internationale procedurer. Herudover er Teknologisk Institut ansvarlig for et omfattende dataopsamlingssystem, som følger den daglige drift i hver enkelt af de installerede anlæg. Data vil blive indsamlet fra de tre lande via mobilnettet og sendt hjem til Danmark for videre analyse af temperaturforløb, energiforbrug m.v.

Projektet er støttet af det internationale organ Global Environment Facility (GEF) og har en samlet bevilling på 2,7 mio. dollars Teknologisk Institut har et budget på ca. 1,4 mio. dollars, og de øvrige partnere er organisationerne UNEP og UNICEF samt GIZ (Tyskland), HEAT (Tyskland) og SKAT (Schweiz).

Projektet slutter ved udgangen af 2018.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14