23948sdkhjf

Alternativ til ITER: Fusionsenergi med lydbølger

Et canadisk firma hævder at kunne frembringe fusionsenergi med lydbølger for kun fem milliarder kroner. Det står i skarp kontrast til den 40 mia. kroner dyre fusionsreaktor ITER.
Canadiske General Fusion arbejder i øjeblikket på en prototype til en reaktor, der kan skabe fusionsenergi af lydbølger. Dermed har fusionsreaktoren ITER i Sydfrankrig fået en konkurrent.

General Fusion regner med at have prototypen klar inden for de næste ti år og satser samtidig på at gøre det langt billigere end etableringen af ITER-reaktoren, der koster omkring 40 mia. kr. Teknologien bag bygger på billigere komponenter, og man forventer derfor at kunne bygge prototypen for omkring fem mia. kr.

Reaktoren kommer til at skabe strøm ved, at man fylder en metalkugle, med en diameter på 3 meter, med en blanding af flydende lithium og bly. Herefter roteres kuglen rundt, så der skabes et vortex. I midten af dette vortex indføres to plasma-ringe af brintisotoperne deuterium og tritium. 220 pneumatiske stempler vil ved at hamre mod siden af kuglen med en hastighed på 50 meter i sek. skabe en lydbølge, der vokser til en kraftig trykbølge på sin vej gennem en blanding af litium og bly. Denne trykbølge får plasma-ringene til at fusionere til helium, hvorved der frigives en eksplosion af energiladede neutroner. Den flydende lithium- og blyblanding bremser neutronerne og varmer dem dermed op. Varmen herfra føres gennem en varmeveksler, omdannes til en damp, der sætter gang i en række turbiner. Og på den måde skabes strømmen.

Man er dog stadig i tvivl om, hvorvidt teknikken vil virke i praksis, men førende eksperter både i USA og herhjemme hilser forsøget velkomment og håber, at det lykkes for General Fusion.

Kilde: Ingeniøren

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.071