23948sdkhjf

Danmarks Statistik: CO2-udslippet fra økonomiske aktiviteter stiger

For CO2 har der i perioden fra 1990 til 2007 været en stigning i de samlede udslip fra danske økonomiske aktiviteter på 62% fra 72 mio. tons til 117 mio. tons. Det svarer til en stigning fra 14 tons til 21 tons for hver dansker.
Mens det samlede CO2-udslip fra dansk økonomi er steget, så er den del af CO2-udslippet, der er omfattet af Kyoto-aftalen, faldet 2% i 2007 sammenlignet med 1990. I samme periode er BNP steget med 40%.

Temaartiklen i Statistisk Tiårsoversigt 2009, der udkommer i dag, beskriver omfanget af Danmarks samlede udslip af drivhusgasser, herunder CO2, ud fra Danmarks Statistiks miljøøkonomiske regnskab.

De samlede CO2-udslip fra de danske økonomiske aktiviteter i 2007 er dobbelt så store som de udslip, der medregnes efter principperne opstillet af FN’s klimapanel og Kyoto-aftalen. Det skyldes bl.a., at Kyoto-aftalen ikke medregner udledning fra international transport udført af danske virksomheder, herunder ikke mindst transport med skib mellem udenlandske havne. Alene CO2-udslippene fra dansk opererede skibe i udlandet var i 2007 på 47 mio. tons, altså mere end 40% af de samlede danske CO2-udslip.

Biomasse er et andet område, hvor FN’s klimapanels og det miljøøkonomiske regnskabs opgørelsesmetoder adskiller sig. I modsætning til regnskabet medtager FN’s klimapanel ikke CO2-udslip fra afbrænding af biomasse ved opgørelsen af det samlede udslip. Årsagen er, at CO2-udslippene anses for neutrale i forhold til drivhuseffekten, da en tilsvarende mængde CO2 er blevet bundet i biomassen under dennes vækst. Der har været en forholdsvis kraftig stigning i anvendelsen af biomasse som brændsel, og dermed også en stigning i de drivhuseffekt-neutrale udslip. Fra 1990 til 2007 steg de neutrale udslip således fra 5 mio. tons til 12 mio. tons CO2. Det svarer til, at mens denne type udslip i 1990 udgjorde 6% af de samlede CO2-udslip, så udgjorde drivhuseffekt-neutrale udslip 10% i 2007.

Husholdningernes udslip af CO2, der primært skyldes bilkørsel og opvarmning af boliger, udgjorde 12% af de danske CO2-udslip, svarende til 14 mio. tons i 2007.

Transport, post og tele stod for 46% af det samlede CO2-udslip. Disse CO2-udslip omfatter alle udslip fra danske virksomheder, der udfører national og international transport som en serviceydelse for danske og udenlandske erhverv og husholdninger. Derimod omfatter det ikke den transport, som andre erhverv og husholdningerne selv udfører ved hjælp af egne person-, vare- og lastbiler.

Energi- og vandforsyning bidrog i 2007 med knap 25% af CO2-udslippene. Det sva-rer til et udslip på 30 mio. tons. Erhvervet omfatter bl.a. hele forsyningen af el og fjernvarme. Alle udslip, der er knyttet til el og fjernvarmeproduktionen, kommer fra dette erhverv, mens selve forbruget i erhverv og husholdninger ikke direkte giver anledning til udslip.

Udslippene af CO2 fra energiforsyningen skifter en del fra år til år, eftersom produk-tion af el og fjernvarme varierer. Årsagen er, at temperaturforholdene i de enkelte år veksler, og at der er betydelige variationer i importen og eksporten af el. Udslippene var således forholdsvis store i 1996 og 2003, hvor der blev produceret meget el til eksport.

Kilde: Danmarks Statistik

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094