Biogassen rykker nærmere på Samsø
Realiseringen af biogasproduktion på Samsø er kommet et skridt nærmere.
Der er nu stiftet et selskab, Samsø Biogas IVS, af fire nøgle-interessenter på øen. Det er Samsø Landboforening, Samsø Grønt og Samsø Energi- og Miljøkontor, som sammen med Samsø Kommune har stiftet selskabet.
- Stiftelsen af et iværksætterselskab er et signal til omverdenen om at vi tror på dette her. Stærke kræfter på øen er gået sammen og vi arbejder nu intenst på at skaffe en miljøgodkendelse til anlægget og finde de rigtige investorer, siger direktør for Samsø biogas IVS, Knud Tybirk.
Politisk behandling
Samsø Energiakademi og Samsø Kommune har sammen med en række lokale virksomheder og foreninger i flere år arbejdet målrettet mod et biogasanlæg, som kan forsyne færgen Prinsesse Isabella, der sejler mellem Hou og Sælvig med biogas.
Placeringen af et anlæg på Trolleborgvej blev besluttet af Kommunalbestyrelsen i december 2016 og med stiftelse af selskabet, er Samsø nået et vigtigt skridt videre.
Næste skridt bliver at få en miljøgodkendelse og lokalplan i hus. Samsø Biogas forventer at det sendes til politisk behandling før sommerferien. Derefter vil der være en længere høringsperiode på 8 uger, hvor borgere og organisationer kan komme med forslag og bemærkninger.
Knud Tybirk håber og tror på biogasproduktion på Samsø inden udgangen af 2018.
- Ultimo 2018 producerer vi gas… men gode oste kan jo tage længere tid, siger han.
Grøn gas til færgen
De første udkast til, hvordan anlægget kan komme til at se ud, er klar.
- Anlægget er projektet til at kunne aftage 120.000 tons biomasse årligt, altså et større gårdanlæg med to seperate linjer, fortæller Knud Tybirk .
Den forventede produktion bliver på ca 6 mio kubikmeter biogas årligt, det vil sige ca 3,5 mio kubikmeter metan.
- Vi arbejder med forskellige varianter og scenarier af forretningsplanen. Der er mange ting, vi gerne vil med anlægget, men alt kan ikke realiseres fra dag et, så vi forventer en trinvis indfasning, siger Knud Tybirk.
Han forklarer, at det kan være en mulighed, at anlægget som udgangspunkt ikke starter med den teknisk ret komplicerede og dyre forflydning af gassen til færgen – selvom det naturligvis er målet.
Det kan dog være, at anlægget i første omgang kun komprimerer gassen og sælger den med grønt certifikat til for eksempel busser i Jylland, indtil produktionen af biogas kan øges.
Biogas til transport
At man har valgt at gå biogas til transport-vejen og ikke opvarmningsvejen er der en ganske fornuftig forklaring på.
Samsø Fjernvarme producerer allerede billig varme på halm og flis.
- Og der kan vi ikke konkurrere, siger Knud Tybirk.