23948sdkhjf

Dansk bølgeenergi får ny dreng i klassen

Vanvittigt eller ganske modigt?

Bølgeenergikapløbet i Danmark har stået på i flere årtier, og mangt et anlæg har meldt sig ind i kampen for senere at blive slået ud igen – enten af en usikker forankring, et ikke helt optimalt power-take-off-system (PTO) eller en tom pengekasse.

Forankringen har udviklerne efterhånden fået styr på, PTO’en driller stadig en smule og den tomme pengekasse er nærmere reglen end undtagelsen - ikke desto mindre er der nu et par håndfulde anlæg i Danmark, som er gået ind i næste fase i kampen om trofæet, æren og titlen Det første kommercielle bølgeenergianlæg i Danmark.

Langt de fleste anlæg har mere end et årti på bagen og har kostet blod, sved og - muligvis - tårer for udviklerne, der i øjeblikket står over nye spændende udfordringer med netop deres anlæg.

Men nu har et nyt bølgeenergianlæg meldt sig på banen.

Klar til test ved Hvide Sande
I sommeren 2016 har Energistyrelsen givet tilladelse til udlægning og test af bølgeenergianlægget Exowave på en position sydøst for Hvide Sande Havn.

Det er det første, man hører om anlægget, der har Martin Nissen Dahl som CEO, men også tidligere Dong-mand Lars Wigant og Michael Smedegaard med ombord. 

Ifølge projektbeskrivelsen på Energistyrelsens hjemmeside består anlægget af et gravitationsfundament udført i stål, hvorpå der er monteret en pumpeenhed, som påvirkes af bølgens horisontale kraft via en på monteret bølgevinge, som også er udført i stål.

I forbindelse med den første offshore-test, som Exowave står overfor, produceres der ikke strøm til hverken net eller akkumulator. Formålet er blot at teste forankringen af anlægget.

Exowave har været to år om at komme hertil. Forud er gået år med teoretiske udregninger og bassintest i 2D.

Vanvid eller mod?
Exowave tager kampen op på et tidspunkt, hvor bølgeenergianlægget Wavestar, som ellers startede ud med fynd og klem og en stor pose penge i ryggen, nu er sejlet til skrotning.

Samtidig er det noget mindre bølgeenergianlægget Leancon sat på stand-by. Udvikler Kurt Due Rasmussen, der har brugt 10 år og en god portion egne midler på at udvikle Leancon, har endnu ikke afgjort, hvad der fremover skal ske. Den beslutning træffer han i løbet af 2017.

Begge fortællinger vidner om, at gamet er hårdt, og at man ikke er garanteret succes, blot fordi pengekassen er fuld.

Derfor kunne man fristes til at sige at opstart af et spritnyt anlæg er vanvittigt - eller måske ganske modigt.

Rette teknologi & Rette forhold
For den danske energibranches grand-old-man Anders Eldrup minder situationen for bølgenergiudviklerne om den, han stod i for 10 år siden, da han stod i spidsen for Dong Energy.

- For 10 år siden var der stor modstand mod offshorevind – men vi gik efter det alligevel. Vi skal finde måder at producere energi på vand på, ellers misser vi noget. Måske er de, der ikke helt endnu – men det kan hurtigt ændre sig – især med den rette teknologi og under de rette forhold, siger Anders Eldrup og tilføjer:

- Jeg håber, at bølgeenergien kommer til at fylde det, den skal i energisektoren.

Og med den replik er bolden givet op for de danske bølgeenergiudviklere - nye som gamle - i kampen om at levere Det første kommercielle danske bølgeenergianlæg.

Læs med i de kommende dage, hvor Energy Supply giver dig en statusopdatering på de danske bølgeenergianlæg.


 

Artiklen er en del af temaet Bølgeenergi.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079